Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 14 Haziran 2017 tarihinde maaşını almak için ilçe merkezine giden 85 yaşındaki Pakize Hazar, trafiğe kapalı Mümin Ağa Caddesi’ndeki PTT binası önünde kirpi tipi zırhlı araç sürücüsü uzman çavuş S.K. tarafından ezilerek katledildi. 3 yıl süren yargılamanın ardından Lice Asliye Ceza Mahkemesi fail S.K. hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşınan davada 16’ncı Ceza Dairesi, yerel mahkemenin sanık askere verdiği 2 yıl 6 ay hapis cezasını, “iyi hal” indirimi uygulayarak 18 bin 200 TL adli para cezasına çevirip, 24 eşit taksit şeklinde ödenmesine karar verdi. Pakize Hazar’ın kızı Şaile Gülten, faile verilen adeta “ödül” olan cezaya tepki göstererek, hukuki mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti.

'FAİL DEĞİL TUTUKLANMAK GÖZALTINA BİLE ALINMADI'

Şaile Gülten, ilk günden bu yana suçun annesinde arandığının altını çizerek, görüntülerde her şeyin açık ortada olduğunu söyledi. Gülten, asıl cezalandırılması gereken kişinin cezalandırılmadığına dikkat çekerek, “Polise iki buçuk yıl ceza verildi. Ceza verilmesine verildi de faili değil tutuklamak gözaltına bile almadılar. Ayrıca fail başta yüzde yüz kusurlu bulundu ardından yine davada bir şekilde aklanmaya çalışıldı” dedi.

'KÜRTLERE HER TÜRLÜ HUKUKSUZLUK REVA GÖRÜLÜYOR'

Faile ceza yerine taksitle para ödeme cezası verilmesine değinen Gülten, şöyle konuştu: “18 bin TL cezası verilmiş yetmemiş bir de takside bağlamışlar. Evet, zaten adaletsizlik var ama böylesi bir adaletsizliği de ilk defa duyuyorum. Bir insanın canına mal olan bir durum var ortada fakat her şey görmezlikten geliniyor. Bu nasıl bir adalettir, nasıl suçu görmemezlikten gelmektir? Annemin canı o kadar mı ucuz? Burada bize, ‘siz Kürtsünüz size bu yeterlidir’ denilerek her türlü adaletsizlik reva görülüyor. Kürt olduğumuz için kendilerince bizi hiç sayıyorlar. Bu da insanlığa sığmaz.”

'YILLARIMIZI ALACAK AMA MÜCADLE EDECEĞİZ'

Gülten, ülkede kanunun olmadığını, annesinin davasına benzer onlarca dava olduğuna ve herhangi bir yaptırım uygulanmadığına dikkat çekti. Uygulanmayan cezaların her defasında başka bir olaya sebebiyet verdiğini belirten Gülten, “Annemden önce de sayısız insan böyle bir durum yaşadı fakat sonucu annemin davasından çok farklı olmadı. Failler cezalandırma yerine cezasızlıkla ödüllendiriyorlar. Belki adaleti bulmak yıllarımızı alacak ama biz yılmadan adaleti bulana dek mücadele edeceğiz. Ne olursa olsun annemizin davasını bırakmayacağız” diyerek herkese duyarlılık çağrısında bulundu.

Jinnews Haber Ajansı