Bölgede ve batı kentlerinde özellikle Anayasa Mahkemesi’nde açılan kapatma davasıyla birlikte Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetici ve üyelerine yönelik baskılar arttı. Son aylarda düzenlenen ev baskınlarında yüzlerce kişi gözaltına alınırken, çok sayıda kişi de tutuklandı. Sadece Şırnak ve ilçelerinde, son iki hafta içerisinde gözaltına alınan 80 kişiden 18’i tutuklandı.  

Son dönemlerde artan ev baskınları ve gözaltılara ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, AKP ve MHP iktidarının gözaltı ve tutuklamalarla kendi sonunu getirdiğini ifade etti.

'SALDIRI DEVAM EDİYOR'

Gözaltı ve tutuklamaların rutin bir hal aldığını belirten Özgüneş,"HDP'nin yanında yer alan demokratik güçler de aynı baskı ve tehditlerle karşı karşıya. Son 6 yılda 17 bin arkadaşımız gözaltına alındı, bunlardan 7 bini tutuklandı. Şüphesiz amaç, HDP şahsında Kürt halkını ve demokratik güçleri susturmak ve yok etmektir. Özellikle bu son günlerde bize dönük çok ciddi bir saldırı furyası başlatıldı. İzmir, İzmit, Tekirdağ, Mardin ve Şırnak’ta çok ciddi bir yönelelim oldu ve bize dönük bu saldırılar halen de devam ediyor" dedi.

Siyasi soykırım operasyonlarıyla HDP’nin kapatma davasının hızlandırılmak istendiğini aktaran Özgüneş, "Bu saldırılar Kobanê ve partimizin kapatması gündeme geldikten sonra daha da arttı. Bu baskı ve saldırıların amacı halkımızın iradesizleştirmek ve Kürt halkı mücadelesini pasifize etmektir. Hükümet, HDP ve kitlesinden korkuyor. Çünkü HDP tüm kimlikleri, inançları, kültürleri ve işçileri temsil eden bir partidir. HDP’yi kapatarak ve bu saldırılarını yoğunlaştırarak, bu kesimleri susturmak istiyorlar. HDP, tek kimlik ve dil üzerine kurulan bu sistemin değişmesi gerektiğini söylüyor. Bunun değişmemesini isteyen iktidar, çareyi HDP’ye saldırmakta buluyor. HDP’yi kapatarak, yöneticilerini tutuklayarak, kendi ırkçı ve milliyetçi sistemlerini sağlamlaştırmak istiyorlar. Kapatamadıkları için de sürekli HDP’yi düşman gibi gösterip saldırıyorlar" diye belirtti.

‘BU HÜKÜMET GİDECEK’ 

Susturma politikalarına karşı mücadelelerini büyüteceklerini belirten Özgüneş, devamla şunları söyledi: "Ama bir  gerçek var o da şu ki; HDP her saldırı ve baskıdan güçlenerek çıkıyor. Bu yüzden korkuyorlar. Bu korkularını da HDP kitlesine saldırarak bastırıyorlar. Bu şekilde güçlenmek istiyorlar. Ama korkunun ecele faydası yok ve bu hükümet gidecek. Baskıları ve saldırıları mücadelemizi durduramayacaktır." (Şırnak/MA)