Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, tarafından Cudi Dağı’nda 3 aya aşkındır başlayan orman yangına dikkati çekmek için başlattığı oturma eylemini 3’üncü gününde sonlandı. Özgüneş bugün Şırnak Milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz, HDP  Kadın Meclisi, TJA, Barış Anneleri ve HDP il ve ilçe örgütleri, Gençliği Meclisi üyeleri, Siirt ve Batman il örgütleri ile KESK Şubeler Platformu ve çok sayıda yurttaş destek verdi. Eylem alanından sık sık zılgıt, kilam ve sloganlar yükseldi.

Oturma eyleminde, "Cudi tarihtir tarihi yakmayın” ve “Ormanlarımız yakılıyor yetkililer göz yumuyor" pankartları açıldı. Hazırlanan basın metnini KESK Şubeler Platformu Adına SES şube yönetici Murat Özbey okudu. Özbey, “Her yıl olduğu gibi bu yılda Cudi'yi, Gabar'ı  ve Besta'yı yaktılar ve yakmaya da devam ediyorlar. Dünyada salgının hızla yayıldığı bu süreçte ekolojik hassasiyetler tartışılırken ne yazık ki, Türkiye de ekolojik yaşamı hedef alan talancı politikalar sürdürülmeye çalışılmaktadır" diye konuştu. 

‘KAYNAKLARIMIZI PEŞKEŞ ÇEKMEYECEĞİZ’

Halkın geçim ve yaşam kaynaklarının sermayedarlara peşkeş çekilmesini asla kabul etmeyeceklerini belirten Özbey, “Yıllardır halkın kaynaklarını tekelleştirmesi yetmemiş gibi şimdi de halkın tarihini ve belleğini yok etmeye çalışıyorlar. Bu nedenle günlerdir alanlarda olan milletvekili ve halkımızı tebrik ediyoruz. Talancı zihniyete karşı ekolojik yaşamı inşa edene kadar bu mücadelemiz devam edecektir" dedi.

'DUYARLILIĞI KÜRDİSTAN’DA DA GÖSTERELİM'

Ardından konuşan Özgüneş, “Başta Batman ve Siirt'te desteğe gelen HDP yöneticilere, Barış Annelerine, kadın arkadaşlarımıza ve HDP Gençliğine teşekkür ediyoruz. Biz bundan sonra da bu duyarlılığımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu bir başlangıçtır. Şırnak halkımıza ve Türkiye halklarına çağrımız şudur; batıda ki orman yangınlarına ve ekolojik tahribata karşı gerçekleştirilen tepkiyi, Kürdistan'da da gösterelim. Bu ülke eğer hepimizin ise ve hepimiz eşit vatandaşlarsak coğrafyamızda sahiplenmesi, korunması ve yaşam alanlarımızın canlı tutulması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz” diye belirtti. 

'FAŞİZAN GİTMESİ İÇİN MÜCADELEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ'

AKP hükümetinin meşruiyetini yitirdiğine dikkati çeken Özgüneş, şöyle devam etti: “Hukuku askıya almış, basın yayınını kendi tekeline almış bütün devlet kurumları AKP ve MHP faşizminin kurumları haline getirmiştir. İçerde çatışma politikası ile ancak iktidarda kalabileceğine inanıyor. Türkiye'yi bir uçurumun kenarına ve bir çukura itmiştir. Savaş ve çatışma politikası ile bugün itibariyle 500 milyar dolar borçlu konuma düşmüştür. İşsizlik oranını yüzde 30'lara çıkmıştır. Kadın katliamları hiç bir dönem Cumhuriyet dönemi boyunca bu AKP-MHP dönemi kadar ayyuka çıkmamıştır. Demokrasi için ekolojimizi savunmak için, emekçilerin haklarını savunmak için, barış için, özgürlük için gerçek anlamda bir hukukun sağlanması açısından mücadelemiz sürekli devam edecektir. Biz HDP olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Savaşa karşı barış, tecride karşı özgürlük hamlemizi büyüteceğiz. Bu faşizan hükümetin gitmesi için mücadele edeceğiz." 

Konuşmalarının ardından 3 günlük oturma eylemi atılan "Cudi tarihtir, tarihine sahip çık" sloganıyla son buldu.

Öte taraftan yarın Mezopotamya Ekoloji Hareketinden oluşan bir heyetin yangın çıkan köylerde incelemelerde bulunmak için bölgeye geleceği belirtildi.