Cudi Dağı'nın eteklerinde 3 aya aşkın süren yangının söndürülmesine güvenlik güçleri engel oluyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, yangına müdahale etmemesini kınamak ve konuya dikkati çekmek amacıyla partisinin il binası önünde oturma eylemi başlatmıştı.  Bugünlük ara verilen oturma eylemi yarın yine saat 09.00 - 17.00 saatleri arasında sürecek. Oturma eylemi 3 gün sürecek.

'CUDİ'YE SAHİP ÇIKALIM' 

Ara verilen oturma eyleminin ardından konuşan Özgüneş, bütün Şırnak halkına Cudi'yi sahiplenme ve eyleme destekte bulunma çağrısında bulundu. Özgüneş, "Ben buradan direnen, mücadele eden, ağacı, doğayı seven herkese sesleniyorum, gelin hep birlikte doğamızı, toprağımıza ve ormanlarımıza sahip çıkalım" dedi.

Oturma eyleminden önce açıklama yapan Özgüneş, Cudi Dağı’ndaki yangının 3 aya aşkın süredir devam ettiğini vurgulayarak, “Bizler bu yangınların nasıl çıkarıldığını çok iyi biliyoruz. Güvenlik güçlerinin rastgele ormanlara doğru atışlar yapması sonucu çeşitli yangınlar çıkıyor. Yangın çıkan bölgelere yakın olan köylüler defalarca müdahale etmek istedi ama yangını çıkaranlar engel olmaya çalıştı” dedi.

‘GÜVENLİK GÜÇLERİ ENGELLİYOR’

Geçen günlerde çıkan bir yangına müdahale etmek için Orman İşletme Müdürlüğü’nün bünyesindeki araçları ve çalışanlar gönderdiğini belirten Özgüneş, “Ancak güvenlik güçleri araçları geri çevirmiş. Biz konu ile ilgili hassasiyetimizi defalarca belirttik. Vali beye, yetkililere, bakanlığa, hükümete çağrılarda bulunduk. Ama ne yazık ki bugüne kadar olumlu hiç bir yaklaşım göremedik. Bu şu anlama geliyor, 'yanan ormanlar yansın, hatta daha da fazla yansın' anlamına geliyor. Batıda herhangi bir orman yangını olduğunda hepimiz bağırıyoruz, çağırıyoruz. Yüreğimizin yandığını ifade ediyoruz. Doğal olan da budur. Sahip çıkmak lazım. Çünkü orman ekolojidir, yaşam alanıdır. Yaşam ormansız olmaz" diye belirtti.

‘HERKES SESSİZ KALIYOR'

Özgüneş, Türkiye’nin batısında çıkan yangınlarda seferber olanların ve dış ülkelerden yardım isteyenlerin bölgede çıkan yangınlar için seslerini çıkartmadığını dile getiren Özgüneş, tepkisini şöyle sürdürdü: “Yangın Kürdistan coğrafyasına geldiğinde o yürekleri yanmıyor, o gözleri görmüyor ve o kulakları duymuyor. Bütün çağrılarımıza rağmen tek bir olumlu cevap almış değiliz. Yetkililere telefonla ulaşmak istediğimiz zaman da, telefonlarımıza tenezzül edip cevap vermiyorlar. Buradan onlara şunu soruyoruz, 'Siz kimin vergileri ile o maaşı alıyorsunuz, kime hizmet etmek için oradasınız? Bu ilin vekilinin telefonlarına cevap vermemek görevi kötüye kullanmak değil midir? Siz kanun ve yasada olan görev ve sorumluluğunuz noktasında suç işliyorsunuz." 

Özgüneş, açıklamanın ardından oturma eylemine başladı.