Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Feleknas Uca, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 25 Ekim’de İstanbul Aksaray’da Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayrağı açarak eylem yapıldığına ilişkin ortaya çıkan görüntüleri Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması talebiyle yazılı soru önergesi veren Tanrıkulu, “Eylemcilerin ÖSO bayrağı açtığı ve Covid-19 önlemlerini de hiçe saydığı yine basına yansıyan haberler arasındadır” diye belirtti.

‘EYLEMİN ENGELLENMEMESİNİN GEREKÇESİ NEDİR?’

Tanrıkulu, bakan Soylu tarafından yanıtlanması talebiyle şu soruları sordu:

“* İstanbul Aksaray'da bir araya gelen yüzlerce kişinin eylem yaptığı, eylemcilerin ÖSO bayrağı açtığı ve Covid-19 önlemlerini hiçe saydığı iddiaları doğru mudur?

* İddialar doğru ise anılan eylem nedeniyle kaç kişi gözaltına alınmıştır?

* Covid-19 tedbirlerini ihlal ettiği gerekçesiyle toplam kaç kişiye ceza kesilmiştir?

* Covid-19 tedbirlerini ihlal ettiği için tutuklama yapılmamış ve ceza kesilmemiş ise, gerekçesi nedir?

* Suriye’deki çeşitli gruplar adına eylem yaptığı öğrenilen grupların sosyal medya üzerinden organize oldukları ve günler öncesinden eyleme hazırlandıkları iddiası doğru mudur? Bahse konu iddia doğru ise, eylemin engellenmemesinin gerekçesi nedir?

* Kovid-19 tedbirleri kapsamında meydan, cadde, sokak, yol, park gibi umuma açık alanlarda miting ve toplantıları, gösteri yürüyüşleri, oturma eylemi, protesto eylemi, açlık grevi, çadır kurma, basın açıklamaları, her türlü stant açma, konser, şenlik, meşale yakma, el ilanı, bildiri, broşür dağıtma, afiş, poster asma gibi her türlü eylem ve etkinliklerin yasaklanmasının ardından yasağı ihlal ettiği gerekçesiyle toplam kaç vatandaşımız gözaltına alınmıştır? Tarihlere göre dağılımı nasıldır?”

'NEDEN ENGELLENMEDİ?'

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca da bakan Soylu tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesinde, “25 Ekim’de İstanbul’un Fatih ilçesinde bir grup, ÖSO bayraklarıyla yürüyüş düzenleyip, tekbir getirmiştir. Ardından da otel ve restoranların girişinde asılı bulunan Fransa bayraklarını indiren grup pandemi dolayısıyla getirilen sosyal mesafe ve maske kuralına uymadan hiçbir müdahale edilmeden rahatça eylem yapabilmişlerdir” dedi.

Uca, bakan Soylu tarafından yanıtlanması talebiyle şu soruları yöneltti:

“*Barışçıl protesto ve yürüyüş yapan gençlere polis saldırırken, maden işçilerinin hakları için yaptığı yürüyüş engellenirken, cihatçıların İstanbul’un göbeğinde ÖSO bayrakları açıp, tekbir getirmesine izin verilmesinin amacı nedir?

* Birçok program ve basın açıklaması Kovid-19 bahanesiyle yasaklanırken, cihatçıların herhangi bir kurala uymadan yürümesine göz yumulmasının nedeni nedir?”