İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü, İpek Er’i tecavüze maruz bırakan ve intihara sürükleyen Musa Orhan'ın tutuksuz yargılanma kararına Karşıyaka İskelesi karşısında yaptıkları açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamada, “Kadınlar birlikte güçlü” pankartı taşınırken, “Jin jiyan azadi” ve “Koruma aklama yargıla” sloganları atıldı.  Açıklamayı Kadınlar Birlikte Güçlü adına Mehtap Alişan ve Pınar Usta okudu.

‘ORHAN DEVLET ELİYLE KORUNUYOR’

Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasının, devletin kadına bakışının bir göstergesi olduğunu söyleyen Usta, Orhan'ın devlet eliyle korunduğunu dile getirdi. Usta, “Kadınları itibarsızlaştırarak toplumda çürümeyi, biat etme kültürünü, inançsız, iradesiz bir toplum yaratmayı önüne koyan erkek egemen zihniyet; zor ve baskıyla sindiremediği, korkutamadığı bir toplumu özel savaş teknikleriyle, kadının ruhunu, bedenini, onurunu gasp ederek çökertmeyi koymuş önüne.  Mücadele heryerde diyen biz kadınlar bu akıl ve vicdan dışı kötülükler karşısında asla susmayacağız. Kadın kimliğimiz, kimsenin kirli oyunlarının malzemesi yapılamaz” dedi.

‘KADİR HERKESİN YAPMASI GEREKENİ YAPTI’

Musa Orhan'ı koruyan devletin, kadına şiddet uygulayan Özgür Duran’ı engellemek isterken öldürdüğü için yargılanan Kadir Şeker’e 12 buçuk yıl hapis cezası verdiğini hatırlatan Usta, "Oysa Kadir, insan olan herkesin yapması gerekeni yapmıştı. Verilen ceza erkek devletin yaşamlarımızı ne kadar ciddiye aldığının açık kanıtı” diye konuştu.

‘FAİLLER HER YERDE’

Açıklamanın devamında söz alan Mehtap Alişan ise, medyada cinsiyetçi söylemlerin arttığını belirtti. "Yapılmak istenenlerin, bizim üzerimizden oynanan oyunların, geliştirilen stratejilerin hepsinin farkındayız" diyen Alişan, önceki gün Didim'de ayrılmak istediği erkek arkadaşı tarafından Hatice Tusu'yu da anarak şöyle devam etti: "Kadın cinayetleri ve erkek şiddeti her boyutuyla sürüyor, meslek, yaş, statü dinlemiyor. Erkek, sermaye, devlet işbirliğiyle desteklenen failler her yerdeler. İlk saldırdıkları kesimin biz kadınlar olduğu da ortada."

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESI UYGULANSIN’

Kadına yönelik her türlü şiddete ve katliamlara karşı mücadele edeceklerini, kadın kazanımlarından vazgeçmeyeceklerini söyleyen Alişan, “İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyoruz. Patriyarkanın bizleri değersizleştiren, emeğimizi sömüren ve yaratımlarımızı görünmez kılan, bedenimizi metalaştıran, duygu ve düşüncelerimizi hiçleştiren, yerimize karar vermeyi kendinde hak gören hiçbir yaklaşımına da uygulamasına da müsaade etmiyoruz. Öz gücümüzle kendimizi savunuyoruz” dedi.