Dersim'de, 5 Ocak 2020'den bu yana kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku hakkında açılan tazminat davasının ilk duruşması bugün görüldü. 7 Mart 2020’de, Doku’nun kaybolmasından sorumlu tutulan baş şüpheli Zeynal Abarakov’un polis olan üvey babası Engin Yücel, evini taşımak istedi. Soruşturmanın tamamlanmadan ve evlerinde kriminal inceleme yapılmadan Yücel’in evini taşınmasını engelleyen Doku’nun ablası Aygül Doku hakkında 22 Kasım 2020’de Yücel’in şikayeti üzerine “mala zarar vermek” gerekçesiyle açılan dava Tunceli 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Doku’nun annesi Bedriye ve babası Halit Doku katıldı. Görevden alınan polis Engin Yücel ise duruşmaya katılmadı. Pandemi gerekçe gösterilerek, Dersim Kadın Platformu üyeleri ve gazeteciler duruşmaya alınmadı.

Mahkeme, zararların tespiti ve Engin Yücel’in ifadesinin alınması için duruşmayı 14 Ekim’e erteledi.

EVDE İNCELEME YAPILMADI 

Duruşmadan sonra Doku ailesi Tunceli Adliyesi önünde açıklama yaptı. Abla Doku, Engin Yücel’in evinde kriminal inceleme yapılmadığına dair valiliğe ve savcılığa defalarca başvurduğunu hatırlatarak, Zeynal Abarakov’un da incelenmek üzere eşyalarına el konulmadığını dile getirdi. Abla Doku, “Bu aile, kız kardeşimi darp etmiş, zorla araca bindirmeye çalışmış. Gündüz ortasında kız kardeşim sırra kadem bastı. ‘Dün gece çok kötü bir şeyler oldu’ diyen Zeynal, Gülistan'a ne olduğunu bilmez mi, gözaltına alınmaz mı, evinde kriminal inceleme yapılmaz mı? Biz o evde kriminal inceleme yapılmadı dediğimiz için, eşyalarını taşımalarına engel olduğumuz için mahkeme mahkeme dolaşıyoruz. Ancak o mahkeme salonuna eski polis Engin Yücel gelmiyor” dedi.

‘SORUMLU YETKİLİLERDİR’

Gülistan Doku bulunmadan, katilleri yargılanmadan davanın peşini bırakmayacaklarını dile getiren abla Doku, “Bu hukuksuzluğu da başta Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve toplumun vicdanına bırakıyorum. Biz buradan Ordu’ya gideceğiz. Eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel, ‘Sizin kızınız intihar etti, sizin kızınızın bedeni barajda, iki çocuğumun üzerine yemin ederim, şerefim ve namusum üzerine yemin ederim ki size Gülistan'ın bedenini vereceğim’ demişti. Barajı arayan dalgıçlar bir hafta sonra ‘Gülistan burada yok’ dediler. Annem, babam tansiyon hastası. Ordu'ya varır mıyız, varmaz mıyız bilmiyorum. Bu yolda benim ailemin başına bir şey gelirse bunun sorumluları, ilk başta Tuncay Sonel ve ‘Gülistan Doku nerededir’ sorusunun cevabını veremeyen yetkililer olacak” şeklinde konuştu.

ANNE DOKU BAYILDI

Açıklamanın ardından Doku ailesi, “Gülistan Doku nerede” sloganıyla Ordu'ya yürüyüş başlattı. Yürüyüş başlarken “Kızım nerede, Gülistan nerede, kızımı bulun, kemiklerini bana verin” diyen anne Bedriye Doku fenalaşarak bayıldı. Anne Doku, kadınlar tarafından ambulansa taşınırken, abla Doku ise, annesinin kendisine gelmesinden sonra yürüyüşe devam edip etmeyeceklerini kararlaştıracaklarını söyledi.