Avukat Didem Baydar Ünsal’ın “adil yargılama” talebiyle ölüm orucunda olan tutuklu meslektaşları Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için her hafta Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde tutuğu “Adalet Nöbeti”ni, Ünsal şehir dışında olması dolayısıyla bu hafta Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu devraldı. 

Nöbet eyleminde üzerinde Timtik ve Ünsal’ın fotoğraflarının da yer aldığı “Halkın avukatlarına özgürlük” yazılı dövizler taşındı. 

Eylemde Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Nagehan Avçil okunan basın metninde, “Bugün, meslektaşımız Didem Baydar Ünsal’ın 1 yıllık tutsaklığın ardından bütün çalışma arkadaşlarıyla birlikte tahliye edilmesinin ve aradan 10 saat geçmeden çalışma arkadaşları hakkında yakalama kararı çıkarılmasından sonra başladığı Adalet Nöbeti’ndeyiz” denildi.

Meslektaşlarının yargılanmasında hiçbir hukuk kuralına uyulmadığının tanığı olduklarını ifade eden Avçil, “İlk duruşmalarının sonunda avukat olmaları gerekçesiyle tahliye edildiklerinde oradaydık. 10 saat sonra tutuklandıklarında gerekçe yine aynıydı; avukat olmaları” diye belirtti. 

YARGITAYA HUKUKA UYMA ÇAĞRISI 

Davayı “avukatlık ve savunmanlık mesleğine yönelmiş bir saldırı” olarak tanımladıklarını söyleyen Avçil, Timtik ve Ünsal’ın bu saldırı karşısında ölüm orucuna başladığını dile getirdi.

Timtik’in ölüm orucunun 166’ncı, Ünsal’ın ise 135’inci gününde olduğunu hatırlatan Avçil, “Her ikisi de çok zayıfladı; ancak adalete olan inançları zayıflamadı. Onların incelen bedenlerinde hepimizin artan adalet özlemi var. 18 aydır adalet nöbeti tutuyor meslektaşımız Didem Baydar Ünsal. Bugün aramızda yok; ancak bizler Didem’in nöbetindeyiz. Didem’le birlikte meslektaşlarımız için adalet arıyoruz. İki avukat ülkemizin yüksek mahkemeleri tarafından bile hukukun uygulanmayacağı endişesiyle ölüm orucunu sürdürüyorlar. Yargıtay’da inceleme aşamasında olan dosyalarının adil yargılanma hakkı gözetilerek bozulmasını istiyoruz” dedi. 

Avçil, sözlerini Yargıtay’ı yalnızca hukuku uygulamaya çağırdıklarını söyleyerek noktaladı.