Türkiye’de ilk koronavirüs (Covid-19) vakasının tespit edildiği Mart ayından bu yana, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 6 bin 620 kişi yaşamını yitirdi. Normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran’dan bu yana ise alınan önlemlerin yetersizliğinden dolayı son günlerde ölüm oranlarında ciddi artış yaşanmaya başladı. İlk günden bu yana sivil toplum örgütleri resmi rakamların gerçek rakamlarla bağdaşmadığını ve bakanlık verilerinin şeffaf olmadığını söylüyor. Birçok kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirmesine rağmen ölüm raporunda “doğal ölüm” diye geçirildiği öne sürülüyor. 

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitiren Muğriye Özdemir (82) ve Ali Güzel’in (86) de virüsten dolayı yaşamını yitirdiği fakat ölüm raporunda “doğal ölüm” yazıldığı görüldü. Muğriye ve Ali’nin defin görüntüleri de, defin işlemlerinin virüs tedbirleri kapsamında yapıldığını gösteriyor.

'ÖLÜM RAPORUNA 'DOĞAL ÖLÜM' YAZIYORLAR'

13 gündür Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde koronavirüs tedavisi gören Muğriye Özdemir, dün sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Muğriye, virüsten kaynaklı yaşamını yitirmiş olsa da ölüm raporunda “Bulaşıcı hastalık (doğal ölüm)” yazıldı. Bu duruma tepki gösteren kızı Songül Kapancı ise annesinin normal ölümle değil virüsten öldüğünü dile getirdi. Songül, “Hastaneler ve morglar dolu ama kimseye ölüm nedeni olarak Covid-19 yazmıyorlar. Annem 13 gündür Covid-19 ile mücadele ediyor. Ölüm sebebine ‘doğal ölüm’ yazmışlar. Bize geç haber verdiler. İnsanlar sahipsizlikten ölüyor. Birçok insanının ölüm raporuna ‘doğal ölüm’ yazıyorlar” sözleriyle duruma tepki gösterdi.

'MORGLARIN İÇİ DOLU'

Virüs tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitiren ve ölüm raporuna “Bulaşıcı olmayan hastalık (Doğal ölüm)” yazan Ali Güzel’in (86) oğlu Selman Güzel ise duruma olan tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Babam 45 gündür Covid-19 tedavisi görüyordu. Sonra onu hastaneye yatırdık.  Bir süre sonra yoğun bakımdan taburcu edilerek eve gönderildi. Aradan 6 saat geçtikten sonra tekrar hastaneye kaldırdık. Hastanede 1’inci kat C blokta 13 gün yatırdıktan sonra tekrar taburcu ettiler. Bu defa 6 gün evde kaldıktan sonra böbrekleri iflas etti. Bunun üzerine tekrar hastaneye yatırdık ve 6’ncı günde vefat etti. Hastaneye Covid-19 hastası olarak yatırıldı ancak ölüm raporunda Covid-19 değil, doğal ölüm yazıldı. Burada insanları böyle kandırıyorlar. Gerçek sayıları yansıtmıyorlar. Sağlık Bakanı Diyarbakır’daki oranı yüzde 49 olarak açıkladı ama doğruyu yansıtmıyor bunlar. Morgların içi dolu. Geçen gün amcam da virüsten dolayı yaşamını yitirdi ama onda da normal ölüm yazıyordu. Burada kim vefat ederse doğal ölüm yazıyor.”

Jinnews Haber Ajansı