Mardin’in Savur ilçesine bağlı kırsal Evîna (Sürgücü) ve Kûzerib (Yazır) mahallelerinde jandarma tarafından sabah saatlerinde bazı evlere baskın düzenlendi. Evlerde yapılan aramaların ardından 5 kişi, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. 

DÜN ÖLEN YURTTAŞI ALMAYA GELDİLER

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hakkında gözaltı kararı verdiği 80 yaşındaki İsmet Ok ise yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle dün yaşamını yitirdi. Buna rağmen jandarma, İsmet Ok ile ağabeyi Muhittin Ok’u gözaltına altına almak için kırsaldaki Cirzê (Taşlık) Mahallesi'nde evlerine baskın düzenledi.  

BİRİ YAŞAMINI YİTİRDİ, DİĞERİ YATALAK

Jandarma baskın sırasında İsmet Ok'un dün yaşamını yitirdiğini ve taziyesinin devam ettiğini gördü. 83 yaşındaki kardeşi Muhittin Ok'un ise yatalak olduğu görüldü. 

MUHİTTİN OK GÖZALTINA ALINMADI

Evlerde yapılan arama ardından İsmet Ok yaşamını yitirdiği, Muhittin Ok ise yatalak olduğu için gözaltına alınamadı. 

BİR ÇOK KENTTE EV BASKINLARI

Öte yandan, İstanbul, Diyarbakır, Antep, Bigöl, Kars, Urfa, Erzurum ve Mardin'de yapılan ev baskınlarında, gazeteci ve siyasetçilerin de aralarında olduğu en az 52 kişi gözaltına alındı. 

İstanbul ve ilçelerinde yapılan ev baskınlarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticileri ile gazetecilerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Esenyurt ilçesinde yapılan baskınlarda Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER) Eşbaşkanı Esin Çelik ve HDP üyelerinin de aralarında olduğu 9 kişi gözaltına alındı. 

Ev baskınlarında, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Gazete Şujin muhabiri Vildan Atmaca da gözaltına alındı. Atmaca’nın, 2015 ve 2016 yıllarında yaptığı haberler gerekçesiyle hakkın açılan soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi.

Gözaltına alınan 10 kişi, Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü. Ayrıca gözaltına alınanlar hakkında 24 saat avukat görüş kısıtlılığı kararı alındığı belirtildi.

Gözaltına alınan diğer isimler şöyle: HDP PM üyesi Çiçek Arıç, HDP Esenyurt ilçe yöneticileri Çayan Yılmaz, Murat Turgut, Taner Karataş, Metin Burukanlı, Abdullah Arınan, Kıyasattin Kurt ve Selami Yaman. 

DİYARBAKIR'DA BİR GÖZALTI 

Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde Mesur Çağıran, sabah saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Çağıran'ın, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı ve ifadesi alınmak üzere Mardin’e götürüldüğü öğrenildi.

KARS'TA 5 KİŞİ GÖZALTINDA

Kars ve ilçelerinde yapılan ev baskınlarında HDP il yöneticisi Turan Altun, İnsan Hakları Derneği (İHD) Kars Şubesi yöneticisi Ziyadin Can, Digor Belediyesi eski Meclis Üyesi Yaşar Budak ile isimleri öğrenilemeyen iki kişi gözaltına alındı. Hakkın soruşturma yürütülen Özlem Özartaç ve Halide Hasanoğlu’nun da aynı soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldığı öğrenildi. 

MARDİN'İN İKİ İLÇESİNDE EV BASKINLARI

Mardin’in Savur ve Nusaybin ilçelerinde asker ve polislerce birçok eve baskın yapıldı. Savur’a bağlı Ewêna (Sürgücü) ve Kûzerib (Yazır) kırsal mahallelerinde yapılan baskınlarda, Aysan Ataş ve Cafer Ataş, Evîna Mahallesi'nde ise Veysi Ayırbaz gözaltına alındı. Evine baskın yapılan Baki İpek, evde olmadığı için gözaltına alınamadı. Gözaltına alınanların Mardin İl Jandarma Komutanlığına götürüldüğü belirtildi. 

Nusaybin ilçesinde de sabah saatlerinde çok sayıda eve baskın yapıldı. Baskınlarda Mehmet Akçin ve Ferhat Akçin isimli iki genç gözaltına alındı.

URFA'DA 15 GÖZALTI

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı ile sabah saatlerinde Suruç ilçe başta olmak üzere birçok eve baskın yapıldı. Aralarında Suriyelilerin de olduğu en az 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 15 kişinin Mehmet Akif İnan Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Urfa İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü belirtildi. Gözaltı sayısının artabileceği ifade ediliyor. Dosyada kısıtlama kararı olduğu belirtildi. 

Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şunlar: “Faysal Yılmaz, Ahmet Kuş, Bozan Kuş, Hasan Eşiyok, Ahmet Baz ve Mustafa Baz.”

BİNGÖL 

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında çok sayıda ev baskını düzenlendi. Bingöl merkez ile Solhan ve Karlıova ilçelerinde yapılan ev baskınlarında Cengiz Mert, Emin Canpolat, Faruk Orak ve Ramazan Buyruk gözaltına alındı.

ANTEP 

Antep merkez Şehitkamil ev Şahinbey ilçelerinde yapılan ev baskınlarında 7’si Suriyeli 8 kişi gözaltı alındı. Antep Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan kişiler, sağlık kontrolünün ardından Antep İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltına alınan kişiler hakkında 24 saat avukat kısıtlılığı kararı alındığı öğrenildi.

ERZURUM

Erzurum'un Karayazı ile Tekman ilçelerinde sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında 8 kişi gözaltına alındı. Karayazi ilçesinde Bedrettin Kamış,  Medeni Biliz, Şakir Biliz, Raşit Karabakan, Melik Altay, Tekman ilçesinde ise Ferhat Turan, Rehber Özyalçın, Nasır Külli ve ismi öğrenilemeyen bir yurttaş gözaltına alınarak, Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.