Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Gölağılı (Qêranlî) köyünde Fatma Altınmakas’a sistematik bir şekilde tecavüz ederek, ölümüne neden olan S.A.’nın tutuklanması için yapılan başvuru reddedildi. Altınmakas ailesi adına avukatların yaptığı tutuklama başvurusunu reddeden mahkeme, S.A.’ya verilen adli kontrolü “ölçülü” buldu. 

TUTUKLAMA TALEBİNE RET 

Malazgirt Sulh Ceza Hakimliği, S.A.’nın bırakılmasına dair yapılan itiraz başvurusunu reddederek, şu kararı verdi: “Şüphelinin üzerine atılı suçtan Adli Kontrol Altına Alınmasına dair hakimliğimizin 14 Temmuz 2020 tarihinde dosya ile itiraz nedenleri ve gerekçeleri hep birlikte incelendiğinde; Şüphelinin üzerine atılı ve adli kontrol altına alındığı suçun niteliği, suça kanunda öngörülen cezanın altı ve üst sınırları, soruşturmanın devam edip delillerinin bir kısmının ele geçirilmemiş olması ve bu haliyle hala delilleri karartma tehlikesinin bulunması nedenleri ile atılı suça nazaran Adli Kontrol Tedbirinin ölçülü olması nedeni ile itiraza konu Hakimliğimizin kararı ve gerekçeleri yerinde olmakla Müşteki (Maktul) babası İsmail Hakkı Ayaz müdafi Av. Mir Bedirhan Ayaz tarafından 21 Temmuz 2020 tarihli itirazın reddi ile şüpheli hakkında adli kontrol kararının devamına...”

NE OLMUŞTU?

Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Gölağılı (Qêranlî) köyünde yaşayan Fatma Altınmakas, evli olduğu erkeğin kardeşi S.A.'nın sistematik tecavüzüne uğradığı ve tehdit edildiği gerekçesiyle 12 Temmuz’da Konakkuran Jandarma Karakolu'na giderek suç duyurusunda bulundu. Şikayet sonrası S.A. gözaltına alındı. S.A., tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından “dosyadaki mevcut delil durumu, şüphelinin sabit ikametgah oluşu, delilleri karatma ihtimalinin olmaması” gerekçiyle serbest bırakıldı.  S.A.’nın adli kontrolle serbest bırakıldığı gün Fatma Altınmakas, evli olduğu K. Altınmakas tarafından katledildi. K. Altınmakas ise “kasten adam öldürme” suçundan tutuklandı.