Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Konya’nın Meram ilçesinde yaşayan Karslı Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi katleden Mehmet Altun ve Çalık ile Keleş ailesinden 9 kişinin tutuksuz yargılanacağı davanın 14 Aralık’ta görülecek ilk duruşmasına katılım çağrısı yaptı.  Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs’ta öldürmeye teşebbüs eylemleri akabinde etkili bir soruşturmanın yürütülmediğine dikkat çekilen açıklamada, faillerin salıverildiği ve Dedeoğulları ailesinin korumasız bırakılarak saldırıların engellenmediği vurgulandı. Dedeoğulları ailesinin 22 Mayıs’ta aynı kişiler tarafından saldırıya uğradığı hatırlatılan açıklamada, “Failler yine serbest bırakılmış ve Dedeoğulları ailesinin ‘can güvenliklerinin bulunmadığına’ ilişkin adli ve idari makamlara yaptıkları çok sayıda başvuruya rağmen kendilerine yönelik saldırıların önünü kesecek etkili önlemlerin hiçbiri alınmamıştır” ifadeleri yer aldı.

‘SANIKLAR TEKER TEKER TAHLİYE EDİLDİ’

Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin evlerinin önünde organize ve profesyonel bir biçimde katledildiği kaydedilen açıklamada, “Daha önce ‘sizi buradan kaldıracağız Kürtler’ nidaları ile Dedeoğulları ailesine defalarca saldıran failler, ailenin 7 üyesini katletmişlerdir. Sürecin bütünlüklü bir biçimde ele alınmadığı, dosyadaki delillerin değerlendirilmediği, taleplerin karşılanmadığı soruşturma neticesinde düzenlenen iddianame ile başlayan kovuşturma aşamasında sanıklar teker teker tahliye edilmiş olup; hali hazırda yalnızca saldırıyı gerçekleştiren şahıs tutuklu kalmıştır” denildi.

DURUŞMAYA KATILIM ÇAĞRISI

ÖHD, açıklamasında ırkçı ve ayrımcı saldırıların karşısında olduklarını belirterek, “Başta yaşam hakkı olmak üzere tüm ağır insan hakkı ihlallerinin cezasız bırakılmaması için mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyor; tüm meslektaşlarımızı ve demokratik hukuk örgütlerini Dedeoğulları ailesinin katledilmesine ilişkin davanın görülecek ilk duruşmasına çağırıyoruz” diye belirtti.(Ankara/MA)