Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) düzenlenen operasyona ilişkin dernek binasında açıklama yaptı. Toplantıda konuşan ÖHD Genel Sekreteri Gulan Çağın Kaleli, gözaltına alınan ve tutuklanan tüm dernek yönetici ve üyeleri derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Dernek yöneticileri ve üyelerinin evlerine ilk olarak 27 Şubat tarihinde baskın yapıldığını kaydeden Kaleli,  gözaltına alınanların, MEBYA-DER üyesi olmaları, evlerinde bulunan Yeni Yaşam Gazetesi, Jineoloji Dergileri ve üyesi oldukları derneğe ait aidat makbuzlarının “suç unsuru” olarak görüldüğünü aktardı. 

‘HUKUKEN KABUL EDİLEMEZ, KÖTÜ MUAMELEDİR’

İkinci baskının da 3 Mart’ta gerçekleştiğini belirten Kaleli, bu baskınlarda da 13 kişinin gözaltına alındığını kaydetti. Gözaltına alınanların çoğunun 60, 70 ve 80 yaşlarında olup kronik rahatsızlığı olan kişiler olduğuna dikkati çeken Kaleli, “Aslolanın bu kişilerin ifadeye çağrılması gerekirken sabah saatlerinde ev baskınları ile gözaltına alınması hukuken de ahlaken de kabul edilebilir bir durum değildir. Kaldı ki pandemi koşullarında kronik rahatsızlığı bulunan yaşlı kişilerin uzun gözaltı sürelerine tabi tutulması da açıkça kötü muameledir” diye belirtti.

‘KRİMİNALİZE EDİLİYOR’

Kaleli, MEBYA-DER’in çatışmalarda yaşamını yitiren kişilerin cenazelerine yönelik gayri insani tutumların ortaya çıkması durumunda cenazelerin teslimi ve hukuki süreçlerini takip eden bir sivil toplum kuruluşu olduğuna işaret etti. Devletlerin ihlalleri görmezden gelmesi sonucu, sivil toplum kuruluşları bu ihlallere karşı cevap olmaya çalıştığına değinen Kaleli, “Özcesi pozitif yükümlülüğünü yerine getirmeyen devletin, koruma altına alamadığı hak alanlarında mücadele yürüten kurumlar, devlet eliyle kriminalize edilmeye çalışılmaktadır” dedi.

‘DERNEĞİN ÇALIŞMALARI YASALDIR’

Derneğin tüm faaliyetlerinin ve çalışmalarının kamuoyuna açık, şeffaf ve aleni olduğunu belirten Kaleli, “Bu haliyle derneğin tüm çalışmaları benzer minvalde hak mücadelesi yürüten kurum ve kuruluşların çalışmaları gibi yasal ve hukuka uygundur. Yasal ve hukuki çerçeve dahilinde çalışma yürüten MEBYA-DER’e karşı başlatılan bu soruşturma ve operasyonlar iktidarın yargı maşasıyla sivil toplum alanını etkisizleştirme, sindirme politikalarının bir tezahürüdür. Ve tümüyle hukuka aykırıdır” ifadelerini kullandı.

‘SERBEST BIRAKILSINLAR’

Kaleli, devamında şunları söyledi: “Soruşturma kapsamında gözaltına alınanların birçoğu MEBYA-DER’in kuruluş amacı olan hak mücadelesinde asıl hak kaybına uğramış kişiler yani annelerdir. Bu hukuksuzluğun yöneldiği kişinin kim olduğu önemli olmamakla beraber son zamanlarda iktidarın annelere yönelen pervasız tutumu kabul edilemezdir. Buradan bir kez daha iktidara ve bu hukuksuzluğa ortak olan yargı makamlarına çağrıda bulunuyoruz. Gözaltına alınan ve tutuklanan tüm dernek yönetici ve üyeleri derhal serbest bırakılmalı, bu hukuksuzluğa son verilmelidir.”