Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası ailesine maddi destekte bulunmak için Antalya’ya doğru yola koyulan Mizbeh Acar, yolculuk sırasında gözaltına alınıp “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Acar, tutuklanma kararının ardından Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

Acar’ın tutuklanması üzerine aileye bakmanın yükü babasının hasta olmasından ötürü anne Saliha Acar'a kalır. İlçenin Cudi Mahallesi'nde oturan anne Acar, yıllardır tandır yaparak hem ailesinin geçimini sağlıma hem de cezaevindeki oğlunun ihtiyaçlarını karşılama çabasında. 

GÜNDE BİR TANDIR

Eşinin hastalıklarından dolayı çalışabilecek durumda olmadığını, bu yüzden geçinmek için tandır yapıp satmaya karar verdiğini söyleyen anne Acar, "Her sabah saat 9’da başlayıp akşama kadar çalışıyorum. Saatlerce bu güneşte tandır yapıyorum. Çamurundan tutun, ipine kadar hepsini satın alıyorum. O da zaten ayrı bir dert. Yaptığım her bir tandırı 200 TL’ye satıyorum. Aralık ayı gelene kadar tandır yapıyorum. Tandır başına aldığım 200 TL ile eve alışveriş yapıyorum. Aynı zamanda cezaevindeki oğluma da para gönderiyorum” dedi. 

Kendisinin de rahatsızlıkları olmasından kaynaklı tandır yapmakta zorlandığını dile getiren anne Acar, “Bir günde anca bir tandır bitiriyorum. Bu yıl talep biraz azaldı. Çok emek veriyor ve çok yoruluyorum” diye belirtti.

ÇALIŞACAK KİMSE YOK

 Oğlumun ihbar sonucu tutuklanıp, onlarca Kürt genci gibi cezaevine konulduğunu belirten anne Acar, "Cezaevleri Kürt gençleri ile doldu. Benim oğlum lise öğrencisiydi” diye belirtti.  Anne Acar, cezaevi koşullarından kaynaklı tutukluların zorlandığına işaret ederek, “Tek isteğim bu ülke adalet ve barışın bir an önce sağlanıp cezaevi kapılarının açılmasıdır. Artık biz de huzurlu yaşamak istiyoruz" diye seslendi.  

Mezopotamya Ajansı / Zeynep Durgut