Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 2 Kasım 2010 tarihinde Kürt siyasetçilerine yönelik "KCK operasyonlarını" protesto eden kitle arasında bulunan Hasan Aşa (55) hakkında PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine slogan attığı gerekçesiyle açılan davada 10 yıl sonra beraat kararı çıktı. Eylemde "Bijî Serok Apo" sloganı attığı iddia edilen Aşa'ya, Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi “örgüt propagandası” iddiasıyla 3 yıl hapis cezası verdi. Aşa’nın avukatı cezaya itiraz etti. İstinaf Mahkemesi verilen cezayı “yerinde” bulurken, Aşa’nın avukatı bu defa Yargıtay’a itirazda bulundu.

Karar Yargıtay tarafından bozulurken, Yargıtay 9 Şubat 2016 tarihli kararına atıfta bulunarak, “Olay tarihi ve yeri, sanığın muhatap kitle üzerindeki etkisi, toplantının olaysız dağılmış olmasını” göz önünde bulundurdu. Yargıtay kararında atılan sloganın örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini öven, meşru gösteren ya da bu yöntemlere başvurulmasını teşvik eden bir muhteva içermediğini belirtti. “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasının unsurlarının oluşmadığını belirten Yargıtay kararında, atılan sloganın bir tehlike oluşturması durumunda TCK'nin 215’inci maddesi kapsamında “suç ve suçluyu övme” suçlaması kapsamında değerlendirilebileceğini, açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkıp, çıkmadığı sonucuna göre hukuki durum tayini yapılabileceğini belirtti.

Yargıtay’ın bozma ilamından sonra Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlayan yargılamada, mahkeme Aşa’nın üzerine atılı suçlamanın unsurlarının oluşmadığını belirterek, hem “örgüt propagandası yapmak” hem de “suçu ve suçluyu övmek” iddialarından beraatına karar verdi.

HASTA TUTUKLULAR LİSTESİNDE 

2014 yılında siyasi faaliyetleri gerekçe gösterilerek, “örgüt üyeliği” iddiası ile tutuklanarak, yapılan yargılamada 13 yıl 6 ay hapis cezası verilen Hasan Aşa (55), şu an Diyarbakır 4 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuluyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından hazırlanan hasta tutuklular listesinde yer alan Aşa’nın daha önce tedavisi yapılmadığı için bir parmağı kangren nedeniyle kesildi. Aşa, aynı zamanda böbreklerinin fonksiyonlarını yerine getirememesi nedeniyle hemodiyaliz tedavisi görüyor. Aşa, haftanın 3 günü diyalize girmek zorunda olmasına rağmen daha önce gönderdiği mektubunda tedavilerinin yapılmadığını belirtmişti.  

MA / Ahmet Kanbal