İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ocak ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Ulusal ve yerel basın ile işçilerin aileleri, mesai arkadaşları ve sendikalar üzerinden derlenen verilere göre, yılın ilk ayında en az 112 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Rapora göre, meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti olmadığı, ancak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, bir “iş kazası sonucu ölüm” karşılığında, yaklaşık 6 “meslek hastalığı sonucu ölüm” meydana geldiği kaydedildi. 

Rapora göre, 112 emekçinin 94’ü ücretli (işçi ve memur), 18’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşurken, ölenlerin 12’si kadın işçi, 100’ü erkek işçi. Raporda, kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, ticaret, büro, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleştiği kaydedildi. ISİG, biri 14 yaş ve altında olmak üzere 3 çocuk işçinin can verdiğini, çocuk işçi cinayetleri tarım ve gıda işkollarında gerçekleştiği belirtti. 

Raporun devamında, 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 28 emekçi bulunduğu, bu işçilerin, çiftçi ve esnaflar ile balıkçı, gıda, büro, inşaat, taşımacılık, konaklama, belediye ve genel işler gibi kollarda çalışırken hayatını kaybettiğine yer verildi. Raporda, Ocak ayında 7 mülteci işçinin yaşamını yitirdiği kaydedilirken, bunların 3’ü Suriyeli, 2’si Afganistanlı, 1’i Gürcistanlı ve 1’i Türkmenistanlı olduğu belirtildi. 

EN ÇOK ÖLÜM YAŞANAN İŞ KOLLARI

Ölen işçilerin ikisinin sendikalı olduğuna yer verilen raporda, diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabileceği, ancak kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansı olmadığı belirtildi. Ayrıca, ölümlerin en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, kimya, gıda, metal, madencilik, tekstil ve konaklama işkollarında gerçekleştiği de kaydedildi. (MA)