Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA), Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı dönemine ilişkin "Kuşatmanın adı 'Bayrak 12', başındaki isim Musa Çitil" başlığıyla yayınlandığı haberi sosyal medya hesaplarından paylaştıkları gerekçesiyle gazeteciler Ömer Çelik, A. Vahap Taş, Çağdaş Kaplan, Selman Çiçek, Hamza Gündüz, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ile Selim Gönenç hakkında açılan davanın 5’inci duruşması, Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya gazeteci A. Vahap Taş ve gazetecilerin avukatı Resul Tamur katıldı. Duruşmayı polislerin takip etmesi dikkat çekti. 

SAVCI CEZA İSTEDİ

İddia makamı, bir önceki celsede verdiği mütalaayı tekrarlayarak, üzerlerine atılı suçları işledikleri iddiasıyla gazetecilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi talebinde bulundu. 

‘KİMSEYİ HEDEF GÖSTERMEDİK’

İddia makamının mütalaasına karşı savunma yapan gazeteci Taş, sosyal medya hesaplarında paylaştıkları haberin suç unsuru taşımadığını ve bu paylaşımla kimseyi hedef göstermediklerini belirterek, beraat talebinde bulundu.

‘ÇİTİL KENDİSİNİ İFŞA EDİYOR’

Savcının mütalaasına iştirak etmediklerini ifade eden Avukat Resul Tamur, “General Musa Çitil, Sur'da yaşanan olaylara ilişkin başlatılan operasyonların başındaydı. Haberde sadece bu konu işlenmiş. Çitil'in kimlik bilgileri, adresi ve ailesine ait hiçbir şey paylaşılmamış. Operasyonun başındaki 1’inci komutanın ismi de haberde yer alıyor, ancak o komutan herhangi bir şikayette bulunmamış. Ona ilişkin bir işlem yapılmamış. Dava Musa Çitil'in şikayeti üzerine açılan sipariş bir davaya benziyor. Haberde Mardin’de Musa Çitil'in köylülerin öldürülmesine ilişkin açılan bir davada yargılanması ve Sur'da operasyonun başına getirilmesi karşılaştırılmış. Musa Çitil bir mektubunda operasyona katılan herkese teşekkür etmiş ve bu mektup medya tarafından yayınlanmıştır. Yani kendi kendisini ifşa ediyor. Yine ulusal medya organları Musa Çitil’i Sur operasyonunu yürüten komutan olarak tanımlıyor ama Çitil'in bunlara ilişkin bir şikayeti yok. Tek bir suç duyurusunda bulunmamış. Bu nedenle müvekkillerimin ceza almasına ilişkin suç unsuru oluşmamıştır. Çitil zaten kendi kendini ifşa ediyor. Müvekkillerimin beraatını istiyorum” diye konuştu. 

BERAAT KARARI

Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, gazetecilerin istinat edilen tüm suçlardan beraatına karar verdi.