Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon görüşmeleri devam ediyor. Komisyon görüşmelerinin bugünkü oturumunda AKP’nin “ Sağlıkla ilgili bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi”nin 1’inci maddesi görüşülüyor. Teklifin 1’inci maddesi, Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup da çeşitli sebeplerle piyasada bulunmayan ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen kurum ve kuruluşlardan temin edilebilmesini içeriyor. Madde aynı zamanda ruhsat başvurusu yapılmayan veya ruhsatı alınmayan ilaçların teminine devam edilmesine karar vermeye de Cumhurbaşkanını yetkili kılıyor.

Yasa teklifinin 1’inci maddesine muhalefetten itirazlar geldi. HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, maddede yer alan “ilgili kamu kurum ve kuruluşları” ibaresinin muallaklık yarattığını belirtti. Eksik, “ Yurt dışından ilaç getirme işinin bu şekilde çetrefilleştirilmesi, uzatılması doğru değil, bence ‘Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılması gerekir’ diye ibarenin net bir şekilde yazılması gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca, sağlık gibi son derece önemli bir konuyu bu şekilde, sizin de demek ki üstünde hiç çalışmadan, yukarıdan bir talimatla hazırladığınızın bir başka göstergesi; bunun için de önümüzdeki diğer maddelerle ilgili konuştuğumuz zaman daha açık, net bir şekilde ifade edeceğiz ama bu maddelerin aslında sağlıkçıların, doktorların, hekimlerin mutfağından çıkmadığının, birileri tarafından hazırlanıp size gönderildiğinin bir başka göstergesidir zaten” dedi.

‘ŞEKERE SARILI ZEHİR’

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, kanun teklifinin geri çekilmesi gerektiğini belirtti. HDP’li Meral Danış Beştaş’da teklif için “Şekere sarılı zehir veriyorsunuz aslında. Nedir? Bu ilk madde de o şekerden bir tanesi son hâliyle. Reddedilemeyecek, kabul edilebilecek, kısmen muhalefet edilemeyecek maddelerle esas ölüm darbelerini ayrıntılarda saklıyorsunuz ve bunu kamuoyuna yedirmeye çalışıyorsunuz. Şimdi, nedir bu? 1’inci maddeden son maddeye kadar aslında tabip odalarına, tabiplere, hastalara bir bütün olarak Türkiye toplumuna, AKP’li olmayan topluluğa, neredeyse yüzde 50’ye intikam demek.  Burada iktidar partisinin bu tip yasa tekliflerine karnımız tok. Şu anda şöyle bir çağrı yapmak istiyorum: Lütfen, Komisyon üyelerimiz -parti ayrımı yapmadan söylüyorum- dışarıdaki sese kulak versin, muhalefete kulak versin ve bu yasanın tümü geri çekilsin” dedi.

YETKİ NEDEN CUMHURBAŞKANINDA?

İYİ Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, ruhsat başvurusu yapılamayan veya ruhsatı alınmayan ilaçların teminine devam edilmesinde karar verme yetkisinin Cumhurbaşkanına bağlanmasını uygun görmediğini belirtti.

‘TEKLİFİ KALDIRALIM’

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap ise söz konusu teklif için “Gelin, baştan, 1’inci maddeden itibaren hatası olan bu yasa teklifini kaldıralım, hiç konuşmayalım, Türkiye bunun için emek sarf ediyor” dedi.