İstanbul Pendik'te bulunan Aydos Ormanı'nda 19 Eylül 2019 tarihinde çıkan yangın sırasında itfaiye ve polis ekiplerini arayarak haber veren ancak daha sonra yangını çıkarttığı gerekçesiyle tutuklanıp müebbet hapis cezasına çarptırılan Yakup Akman’ın annesi Fince Akman ve eşi Nurhak Akman, Kartal ilçesinde bulunan evlerinde adalet talebiyle bir günlük açlık grevi eylemine başladı.   

‘HANGİ HAK, HUKUK’

Akman’ın adil yargılanması talebiyle açlık grevine başlayan anne Fince Akman, oğlunun 12 yaşındayken çıkan bir yangında tüm vücudunun yandığını ve ateşten korktuğunu ifade etti. Hiçbir suçu olmadığı halde oğluna müebbet hapis cezası verildiğini söyleyen Akman, “Tecavüz, taciz, uyuşturucu, hırsızlık yapanları salgın nedeniyle hemen bıraktılar. Benim oğlum hiçbir şey yapmamasına rağmen neden bırakılmıyor? Üstüne kaldığı yerde ona şiddet uyguluyorlar. Suları kirli akıyormuş. Bazen bir ay boyunca su vermiyorlar. Çocuğuma her türlü işkenceyi yapıyorlar. ‘Hak, hukuk yerini buldu’ diyorlar. Hangi hukuk yerini buldu sormak istiyorum” diye belirtti. 

‘ADALET NEREDE’

Anne Akman, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’a seslenerek, “Adalet nerede? Bize söylesinler adalet neredeyse oraya gidelim. Ancak görüldüğü üzere ortada bir adalet görünmüyor. Bir de içerde ona dava üstüne dava açıyorlar. Cumhurbaşkanı’na hakaret etmiş diyorlar. Ne hakareti. Bizi öldürüyorsunuz, cezaevine atıyorsunuz, bizi kaybettiriyorsunuz hakaret olmuyor, ancak ağzımızdan bir cümle çıktı mı hakaret. Bu devlet ne istiyor bizden? Bu adaletsizliği kabul etmiyoruz. Kürt olduğumuz için verilen bu cezayı kabul etmiyoruz” tepkisinde bulundu. 

‘EŞİMİN YANINDA OLACAĞIM’

Nurhak Akman da, eşinin haksız ve hukuksuz şekilde yargılanmasına tepki olarak açlık grevine girdiğini belirterek, “Eşim sadece Kürt kimliği yüzünden hapsedildi. Serbest kalması için açlık grevine başladım. Bu hukuksuzluk ve haksızlık bitene kadar mücadeleye devam edeceğim. Her zaman eşimin yanında olacağım” dedi.

MATUHAR-DER’DEN AİLEYE ZİYARET

Akman ailesini ziyaret eden Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) yöneticileri Sebat Karul ve Hüseyin Kayra ise, Akman’a verilen cezanın hukuksuz olduğunu ve yaşananların takipçisi olacaklarını ifade ederek, aileyle dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Akman hakkında İstanbul 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis, “Örgüt faaliyeti çerçevesinde orman yakmak” iddiasıyla da 25 yıl hapis ile 20 bin TL adli para cezası verildi. Akman için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı tarafından hazırlanan iddianamede, olay günü “Öfkeli Kürdistan Gençliği” isimli Twitter hesabından yapılan “Pendik Kurtköy’de bulunan ormanlık alana birimlerimizce ateşten eylem gerçekleştirilmiştir” paylaşımı da Akman’a yönelik suçlamalara delil olarak gösterildi. Yerel Mahkeme’nin kararına karşı itirazda bulunan Akman’ın avukatı Nurettin Kuzu, mahkemenin kim tarafından kullanıldığı ve ne için kullanıldığı bilinmeyen bir Twitter hesabından paylaşılan bir tweetin, örgüt adına yapılan eylem olduğuna kanaat getirildiğini belirtti. Olaydan 2 gün sonra aynı hesaptan gözaltına alınan Akman’ın kendileriyle ilgisinin olmadığına dair atılan ikinci tweetin ise mahkeme tarafından dikkate alınmadığını aktardı.