Mersin’de AKP yönetimindeki Akdeniz Belediyesi'nde maruz kaldığı mobbingten dolayı intihar girişiminde bulunan işçi Ali Çat'ın (38), "Kod 29’dan" çıkışı verildi. Çat, intihar girişiminde bulunmasının nedeninin Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aslan'la görüşmek olduğunu belirtti. 

2 YILDA 40 İŞÇİ ÇIKTI

Belediye yönetimine AKP'nin geçmesinden bu yana belediyede baskıların arttığını belirten Çat, belediyenin verdiği elbiseyi giymemenin bile işten çıkartma gerekçesi yapıldığını aktararak, "Belediye her işçiye tek bir elbise veriyor. Bu elbise gün içerisinde kirleniyor ve mecburen değiştirmek gerekiyor.  Giymediğimiz zaman hakkımızda tutanak hazırlanıyor. Bunu dile getiremiyoruz. Dile getirdiğimiz zaman ya temizlik bölümüne sürülüyoruz ya da Kod 29 ile işten çıkarılıyoruz” dedi. 2 yılda 40-50 arkadaşlarının baskılardan dolayı işten çıktığını ya da "Kod 29" ile işten çıkartıldığını söyleyen Çat, Mersin'de saldırıya uğrayan Kürt aileyle ilgili sanal medyada yorum yaptığı için çalıştığı birimin değiştiğini söyledi. 

SANAL MEDYA YORUMUNA CEZA

Çat şunları dile getirdi: "Sanal medyada ‘Siz doğunun hiçbir yerinde Türk aileye saldırı olduğunu duydunuz mu?’ diye yorum yazdım. Benim bu yorumum hemen sabahında belediye başkanının önüne gitmiş. Ertesi gün işe gittiğim zaman temizlik bölümüne verildiğim söylendi. Böyle bir kararın neden alındığını sorduğum zaman ‘Bu karar makamdan verilmiş’ denildi."

Çalışma yerinin değiştirilmesiyle ilgili Fen İşleri Müdürü'nün yanına gittiğini kendisiyle yaptığı tartışma ardından gözaltına alındığını söyleyen Çat, en son da görüşmek için gittiği Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aslan’ın kendisini hiç muhatap almadan hemen polis çağırarak kendisini gözaltına aldırmaya çalıştığını, bunun üzerine intihar girişiminde bulunduğunu ifade etti. 

İşçilerin baskıyla yıldırmaya çalışıldığını söyleyen Çat, "Kendilerine en başında söyledim eğer benimle çalışmak istemiyorsanız tazminatımı hesaplar, iş çıkışımı verirsiniz dedim. Ama onlar bunu kabul etmiyor ve bizi Kod 29 ile işten çıkararak bütün özlük haklarımızı almaya çalışıyor. Benim çıkışımı Kod-29'dan verdiler” dedi. 

Hakkını almak için mücadele edeceğini söyleyen Çat, kamuoyuna işçilere sahip çıkılması çağrısında bulundu.Belediye 8 Mart'ta gerçekleşen Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılan 3 kadın işçiyi de "Kod-29" ile işten çıkarmıştı.