Mardin’in Nusaybin ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağının devam ettiği 26 Mayıs 2016’da kentten tahliye edilen 17’si çocuk 70 kişi hakkında açılan ve ardından tefrik edilen Nusaybin Davası’nda tutuksuz yargılanan “itirafçı” Hicran Berna Ayverdi’nin duruşması görüldü. Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, "kasten öldürme”, “kasten öldürmeye teşebbüs”, “kasten yaralama”, “kamu malına zarar verme”, “örgüt üyesi olmak” ve “tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma” iddialarla yargılanan Ayverdi katılmadı. Duruşmada Ayverdi için CMK tarafından atanan avukatı hazır bulundu.  

ALT SINIRDA İNDİRİM, HAGB UYGULANDI

Mahkeme, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı ve Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz’ın tutuklanmasına ve yerlerine kayyum atanmasına gerekçe yapılan ifadeleri veren Ayverdi hakkında “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla alt sınırdan ceza verdi. 

Ceza, Ayverdi'nin “Etkin Pişmanlık Yasası”dan yararlanmış olması, yakalandığı sırada üzerinde herhangi bir suç unsuruna rastlanmamış olması, dosya kapsamındaki "samimi beyanları" ve iyi hali göz önünde bulundurularak 1 yıl 8 aya düşürüldü. 

Mahkeme, hükmün açıklanmasını da geriye bıraktı. Kararla birlikte, 5 yıl boyunca benzer bir olaya karışmaması durumunda Ayverdi'nin cezası adli sicil kaydına işlenmeyecek.  

SEÇİME GÜNLER KALA İFADESİ ALINMIŞTI 

Söz konusu kararla birlikte, bu güne kadar 39 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve yüzlerce yıla ulaşan hapis cezaları verilen Nusaybin Davası’nda ilk defa bir isim hakkında bu yönlü bir karar verilmiş oldu. 

Ayverdi, DBB Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı hakkında 31 Mart 2019 yerel seçimlerine 11 gün kala, yani 20 Mart 2019’da beyanlarda bulunmuştu. Ayverdi, Mızraklı ile ilgili Diyarbakır’daki özel bir hastanede çalıştığı dönemde "yaralı bir PKK’liyi tedavi ettiğini duyduğunu” öne sürmüştü. 

Ayverdi, Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz hakkında da seçime 4 gün kala “örgütün hukuk komisyonunda yer aldığı, taş atan çocukların tahliye edilmesi için mücadele verdiği" yönünde iftiralarda bulunmuştu.

İFADE SONRASI TAHLİYE EDİLMİŞTİ

26 Şubat 2019’da Nusaybin Davası’nın tefrik edilmesinin ardından, Ayverdi 5 Eylül 2019’da görülen dava duruşmasında tahliye edilmişti. Ayverdi, üzerine atılı iddialar tüm tutuklularla aynı olmasına rağmen "mevcut delil durumu, suç vasfının sanık lehine değişme ihtimali, tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne” alınması gerekçeleriyle tahliye edilmişti. 

MAHKEME BEYANLARINA İTİBAR ETMEMİŞTİ

Ayverdi’nin daha önce Abdulkerim Aslan ve Yusuf Aykut hakkında "örgüt üyesi oldukları" yönünde verdiği beyanlara savcılık ve mahkemece itibar edilmemişti. Mahkeme, Ayverdi’nin beyanları için “TCK'nın 221'inci maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanma imkanı bulunan tanıkların aşamalarda değişik anlatımlarının tek başına yeterli delil sayılamayacağı, sanık savunmalarının aksinin çürütülmediği, mahkumiyet hükmü kurulması için mahkememizde vicdani kanaatin oluşmadığı anlaşılmakla" ifadelerini kullanmıştı.