Diyarbakır Tabip Odası (DTO), 2020- 2022 Olağan Genel Kurulunu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi. Genel Kurula, Tabip Odası yönetici ve üyeleri, HDP, CHP, KESK bileşenleri, Diyarbakır Barosu, ÖHD, DİSK, İHD, TİHV temsilciliği, TMMOB ve TTB Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya katıldı. Salonda "Sağlıktan ve özgürlükten tasarruf edilmez”, “Mesleğimize meslek odamıza ve geleceğimize sahip çıktık, çıkıyoruz” pankartı ve İçişleri Bakanlığı tarafından 19 Ağustos 2019’da görevden alınarak yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın fotoğrafı asıldı. Açılış konuşması yapan Diyarbakır DTO Başkanı Şerif Demir,  görevde bulundukları dönemde yaşadıklarını özetleyerek seçilecek olan yeni yönetimle birlikte mücadeleye devam ettireceklerini söyledi.  Demir’in konuşmasının ardından Selçuk Mızraklı’nın Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevinden gönderdiği mektup okundu.

MIZRAKLI’DAN MEKTUP

DTO üyesi Dr. Neşe Kanbal’ın okuduğu mektupta, “Her akşam pandemi raporlarını televizyon başında takip ediyorum. Sağlıktan tasarrufun, nasıl ölüm getirdiğine birebir tanık oluyorum. Sağlığın biyolojiktik haritası, katmanları ortaya çıkıyor. Çalıştırılan patlayıcı tesislerinde insanlığın, adeta buharlaştığını görüyoruz. Bölgede testlerin yapılmadığını ve açıklanan rakamların sadece buzdağının görünen kısmı olduğunu öğreniyoruz.  Bizler yıllar yılı sağlığı, toplam bir iyilik hali, yani insanın ve toplumun barış, aydınlık ve esenlik hali olarak tanımladık ve mücadele verdik. Gelin görün ki bizim bu tutumumuza rağmen ülke karanlık bir türbülansta ve kötülüğün olağanlaştığı, sıradanlaştığı bir dönemden geçiyor. Benim bulunduğum yer resmen cezaevi ama duvarların dışında ülkede ayrı bir cezaevi atmosferi egemen kılınmaya çalışılıyor.  Odamıza ve TTB ilkelerine can suyunu veren büyüklerimizin çizdiği özgür insan, sağlıklı demokratik toplum, barış ve aydınlık gelecek değerleriyle, çok önemli mesafeler ve süreçler kaydettik. Artık güçlü bir hafızası ve bu bayrağı onurla ileriye taşıyacak olan genç-dinamik canları ile önemli bir merkez durumundayız. Güçlü bir atardamar işlevi görüyoruz.  Ülkemize hepimiz sevdalıyız ve ülkenin içeride dışarıda ağır faturaları olması, muhtemel bir sürecin arifesinde olduğunu hepimiz görüyoruz. Özellikle bizim sahamızda barolarla başlayan sürecin kapsayıcı olacağını ve ertesinde demokratik bütün kurumlara yöneleceğini biliyoruz. Peyderpey gösterilen itirazlar ölçeğinde ajandalarını işlerliğe koyuyorlar. Sivil demokratik muhalefetin bunun tekilleştirmekten azami düzeyde kaçınarak gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda kullanılarak çoğaltılması ve kolektif duruşun gösterilmesi gerektiği görüşündeyim.  Gösterdiğiniz kararlı tutum ve dayanışma, zorlukları göğüslememde bana ilaç gibi geldi. Salonda bulunan her biri bir cihan parçası sizlerin varlığı benim umudumu, güvenimi derya deniz eyliyor. İyi ki varsınız. Hayat sizlerle güzel. Son olarak önerim sağlıktan ve özgürlükten tasarruf edilemez. Sağlıktan tasarruf ölüm, özgürlükten tasarruf esaret getirir! Bu slogan, her dönemden daha çok sadece bizlerin değil bütün bir topluma duyurusu yapılıp yaygınlaştırılması gereken bir slogandır diyorum. Sağlık ve iyilikle kalın” denildi.

SAVAŞ BİR SAĞLIK SORUNU

TTB Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya da pandemi sürecine yoğun bir baskı sürecine girdiğini belirterek, sağlık alanında yaşanan sorunların toplumun yaşadığı sorunlardan bağımız ele alamayacaklarını ifade etti. Yerlikaya, “Sorunlarda zincirleme bir durum var. O yüzden diğer alanlarda mücadele ettik.  Toplumsal bir mücadele de yürüttü hekimler ve sağlık çalışanları. Savaşı bir halk sorunu olarak görüyoruz. Bunu her zaman dile getirdik. Bundan kaynaklı yargılandık. Bilimsel gerçeği açıkladık diye yargılandık bilimde ısrar edeceğiz. Baskılar karşısında hep birlikte duracağız" dedi.

ORTAK MÜCADELE VURGUSU

Ardından konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık,  pandemiyle birlikte sağlık alanında yaşanan zorlu süreçte yaşamlarını yitiren sağlık çalışanlarını andı. Salgın sonrası sağlık çalışanlarının emeğine dikkati çeken Uyanık, seçilecek olan yeni yönetime başarı diledi.

SES Eşbaşkanı Şiyar Güldiken de salgın sorununun iktidarın yanlış adımlarına bağlayarak “Bu adımlardan hala geri adım atılmış değil. Sağlık sorununun ortadan giderilmesi için ortak mücadele verilmesi şart" dedi.  İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun da demokrasi mücadelesinde sağlık örgütleri ile ortaklaştıklarını belirterek, seçilecek olan yeni yönetime başarı dileklerinde bulundu.

SEÇİM YARIN

Son olarak toplumun her alanına yoğun bir saldırının olduğunu belirten KESK Şubeler Platformu Sözcüsü Sadrettin Kaya ise, birlikte mücadele vurgusu yaptı.

Genel Kurul da yapılan konuşmalar sonrasında faaliyet raporları okundu. Genel kurul yarın yeni yönetim seçimleriyle devam edecek.