Halkların Demokratik partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, partisinin kuruluşunun 8. yıl dönümünü il binasında bulunan Vedat Aydın Konferans Salonu’nda kutladı. Kutlama etkinliğine Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), HDP il ve ilçe yöneticileri, HDP milletvekilleri Hışyar Özsoy, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Tevgera Jinan Azad (TJA) üyeleri,  Barış Annelerinin yanı sıra kentte bulunan çok sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Salonda “HDP umuttur, umut dimdik ayakta”, “Biz’ler 8. Yılda umudu cesareti, dayanışmayı büyütüyoruz” “Tacize, tecavüze ve kadın ölümlerine karşı kendimizi savunuyoruz” ve “Kadın yaşam özgürlük” pankartları açıldı.

Etkinlik öncesi il binası çevresi çok sayıda zırhlı araçlar ve polisler tarafından sarıldı. Giriş çıkışlar bariyerlerle kapatılırken polisler, etkinliğe katılan yurttaşları GBT işlemine aldı. Etkinlik öncesi HDP’nin bugüne kadar yapmış olduğu etkinliklerin görüntüleri konuklara sinevizyon olarak gösterildi. Yurttaşlar etkinlik başlayana kadar halaylar çekti. Etkinlik, saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunda konuklar sık sık, “Biji serok Apo” sloganları attı.

İlk olarak söz alan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık, partilerinin kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, HDP’nin tüm saldırılara rağmen mücadele ettiklerini, barış ve demokrasi mücadelesinde asla teslim olmayacaklarını vurguladı.

‘HDP HER KOŞUL ALTINDA MÜCADELE YÜRÜTEBİLECEK PARTİDİR’

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy ise,  konuşmasına konukları Zazaca selamlayarak başladı. HDP’nin Şeyh Said ve Seyid Rıza’lardan gelen yüz yıllık bir geleneği olduğunu ifade eden Özsoy, HDP’nin sadece Kürtlerin partisi olmadığını, Türkiye’de ezilen ve ötekileştirilen bir parti olduğunu belirterek şöyle devam etti: “HDP sadece Kürtlerin yürüttüğü mücadele değil Türkiye de siyasetin dışına itilmiş, Alevilerin, Ermenilerin, Süryanilerin, ekolojik mücadele yürütenlerin ve kadın hareketinin partisidir. 8 yıldır başımıza gelmeyen kalmadı. Saldırıyorlar, tutukluyorlar. Başkada bir şey bilmiyorlar zaten. Peki, ne oldu? 5 binden fazla arkadaşımız tutuklandı. HDP minimum 6 milyon seçmeni olan parti. Bunlar 5 bin kişiyi tutuklayıp HDP’yi susturacaklarını zannediyorlar. İktidara söylüyoruz; Sizin vahşetiniz karşısında HDP’ye sahip çıkacak milyonlarca onur sahibi insan var.  HDP öyle itip kakabileceğiniz bir hareket değil. Basitçe bir partide değil. O çakma yargı sisteminiz HDP’yi kapatabilir ama şunu bilin; partiyi kapatsanız, bizi cezaevine koysanız da içeride dışarıda her koşul altında bu onurlu mücadeleyi sürdürecek iradeye sahibiz.”

‘İLK SEÇİMDE İKTİDARI GÖNDERECEĞİZ’

İktidarın HDP’ye saldırarak sonuç elde edemeyeceğini de sözlerine ekleyen Özsoy, AKP ve MHP iktidarını ilk seçimde göndereceklerini belirtti. Özsoy, “HDP olarak biz halkın nasıl fedakarlıklarla bu partiyi sahiplendiğini biliyoruz. Size sözümüz olsun. Biz boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz. Bunlar ne kadar vahşet uygularsa uygulasınlar biz ilik seçimde bunlardan kurtulacağız. Dolayısıyla yapılan vahşetler kimsenin moralini bozmasın. Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli, Süleyman Soylu gece gündüz uykusuz yatamıyorlar. Halkımıza söylüyoruz son kavgamıza doğru yaklaşıyoruz. İlk seçimde gidecekler. Bizim tüm arkadaşlardan talebimiz şudur; herkes gidecekleri o ana hazırlansın. Günün sonunda ayakta olan biz, çökmüş olan Tayyip Erdoğan ve Bahçeli olacak” diye konuştu.

Ardından görevden alınarak yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden gönderdiği kutlama mesajı okundu.

MIZRAKLI: HDP KARANLIĞI AYDILIĞA ÇEVİREN PARTİDİR

İnsanlık tarihi için kısa olan 8 yıllık sürenin, Türkiye siyasi tarihine derin izler bırakan uzun soluklu demokratik mücadelenin bir parçası olduğunu söyleyen Mızraklı, “HDP, Türkiye Cumhuriyetinin 100 yıllık anti demokratik uygulamalarının ayyuka çıktığı, umutsuzluk iklimini bizlere kuşattığı ve faşizmin griliğinin demokratik siyaseti esaret altına aldığı bir dönemde umudu heybesinde taşıyan Türkiye halkları tarafından kuruldu. Bir halk partisi olarak demokrasi mücadeleye katıldı. HDP, korku iklimin her tarafa sirayet ettirilmek istendiğini, Dolmabahçe’de masaların devrildiği bir dönemde, Türkiye halklarının her kesiminden ve görüşünden insanların yer aldığı bir liste ile seçimlere girerek yüzde 13.12 oranında oy alarak Türkiye halklarının bir partisi olduğunu kanıtladı” ifadelerini kullandı.

'HDP ZORBALIĞA KARŞI SUSMAYAN SPARTAKÜS'DÜR'

HDP’nin korkunun hakim olduğu karanlık dönemleri aydınlığa çeviren demokratik halklar birlikteliği olduğuna vurgu yapan Mızraklı, “HDP korkunun zincirlerini kıran çağdaş Prometusun ardıllarıdır. HDP zorbalığa karşı susmayan Spartaküs’dür. HDP halkların kardeşliği için darağacına korkusuzca yürüyen Deniz, İşkencede ser verip sır vermeyen İbrahim’dir. Diyarbakır Zindanlarında halkların umudu Kemal Pir, karanlığı üç kibrit çöpüyle aydınlatan Mazlumdur. HDP bugün zindanlarda on binler, meydanlarda ise milyonlardır. HDP barışı haykıran herkestir. HDP’nin sekizinci yaşını kutlarken, Türkiye ve dünya halkların demokrasi ve barışı kazandırma savaşında her zaman var olacağına olan inancımla sizleri selamlıyorum” dedi.

Mızraklı’nın mesajından sonra Şarkıcı Azad Bedran sahne aldı. Bedran şarkılarıyla konukları eğlendirirken, yurttaşlar halaylar çekti. Etkinlik halay ve şarkılar ile son buldu.