Libya'da yaşamını yitiren Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personelinin cenaze törenini haberleştirdikleri gerekçesiyle 7’si gazeteci 8 kişi hakkında açılan davanın İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 2’nci duruşmasında karar açıklandı. Yeni Yaşam gazetesi yöneticileri Ferhat Çelik ve Aydın Keser, Oda TV Genel Yayın yönetmeni Barış Pehlivan, Oda TV muhabiri Hülya Kılınç, Yeniçağ yazarı Murat Ağırel ve Oda TV Haber Müdürü Barış Terkoğlu’nun da aralarında bulunduğu 8 kişinin yargılandığı davanın kararları, sanık ve avukat savunmalarının ardından verilen aradan sonra açıklandı. 

5 GAZETECİ HAKKINDA CEZA

Mahkeme, tutuklu yargılanan Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel’in tahliyesine karar verdi.  

Mahkeme, Barış Terkoğlu ve Eren Ekinci’nin “MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini ifşa etmek” suçundan beraatine karar verdi. 

Gazeteciler Aydın Keser, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel hakkında, “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” iddiasıyla 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası verildi.  

Yine, Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç hakkında benzer maddeden 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, her iki ismin "mahkemedeki davranışlarını" göz önünde bulundurarak, cezayı 3 yıl 9 aya indirdi. 

Mahkeme, Murat Ağırel, Ferhat Çelik ve Aydın Keser hakkındaki adli kontrol şartını ise kaldırdı.  

“Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasına ilişkin de Murat Ağırel, Aydın Keser, Ferhat Çelik, Hülya Kılınç, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Eren Ekinci hakkında beraat kararı verildi. 

Aynı dosya kapsamında yargılanan Erk Acarer’in dosyası ise başka bir esas numarasına kaydedilerek, ayrıldı.

ÖZEL: TALİMATLA CEZA VERİLDİ

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan CHP Gurup Başkanvekili Özgür Özel, "Bu gün gazeteciler değil gazetecilik yargılandı. Davanın sonunda herkes gördü ki casusuluk yok. Herkesin bildiği bir haber var. Gazetecilere verilen cezalar talimatla verilmiştir. Hitler Almanyası’ndaki mahkemelerde verilen kararlardan bir farkı olmayan bir karardır. Tarih önünden Türkiye'de bunu yaşatanları affetmeyeceğiz ve unutmayacağız" diye konuştu.