Zırhlı araç çarpması sonucu 2008-2021 yılları arasında 17'si çocuk, 40 kişinin hayatını kaybettiği, 90’dan fazla kişinin ise yaralandığı bölge kentlerinde yaşanan ölümlerin sonuncusu 3 Eylül günü Şırnak'ın İdil ilçesindeki evlerinin bulunduğu sokakta bisiklet sürerken zırhlı aracın altında kalan 7 yaşındaki Miraç Miroğlu oldu.

Miroğlu'nun yaşamını yitirmesinin ardından ortak açıklama yapan 14 baro, "zırhlı araç ölümlerinin sıradanlaşmaması" için yıllardır süregelen bu ölümlere karşı adli ve idari makamların tarafsız ve etkili soruşturma yürütmesini talep etti. Bu çağrıya rağmen, İdil Cumhuriyet Savcılığı tarafından olaydan ancak üç gün sonra ifadesi alınan zırhlı aracı süren polis serbest bırakıldı. 

Mikrofon uzattığımız ilçe sakinleri Miraç’ın ölümüne neden olan polisin serbest bırakılmasına tepki gösterdi.

‘KATİL SERBEST BIRAKILDI’

İlçe sakinlerinden Müzeyyen İnan, yaşanan ölüme rağmen polis memurunun serbest bırakılmasını “skandal” olarak değerlendirip, bir anne olarak verilen bu kararı kınadığını ifade etti.

7 yaşındaki bir çocuğun bu şekilde katledilmesi, buna neden olan kişinin ise serbest bırakılmasının “yüz karartıcı” olduğunu dile getiren İnan, “Bir hayvana çarptığınızda bile 6 ay cezaevinde tutuluyorsunuz. Ama bu bir çocuktu ve ona rağmen katil serbest bırakıldı. Bu polisin tutuklanması gerekirdi” dedi.

‘SOKAKLAR ÇOCUKLAR OYUN OYNASIN DİYE VAR’

Zırhlı araçlar yüzünden çocuklarının sokağa çıkamayacak duruma geldiğini söyleyen İnan, “Bu sokaklar çocuklar oyun oynasın diye var. Fakat zırhlı araçlar yüzünden çocuklarımızın dışarıya çıkmalarına izin vermiyoruz. Çocuklarımızın ölümüne neden olan bu kişiler ödüllendiriliyor. Bunu bilinçli olarak yapıyorlar. Bu kişiler görevden alınmıyor. Sadece görev yerleri değişiyor. Bunu kabul etmiyoruz. Bu polisi serbest bırakan savcının da zerre kadar vicdanı yok.” 

‘SERBEST BIRAKILIP EVİNE GÖNDERİLDİ’

Katil zanlısının serbest bırakılması kararının yanlış olduğunu dile getiren Elfesya Nas da, “7 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olan bu kişi, ne gözaltına alındı ne de tutuklandı. Serbest bırakılıp evine gönderildi. Bu insani bir şey değil. Bu karar üzerine insanın söyleyebileceği kelimeler, sözcükler kalmıyor” diye konuştu.

Zırhlı araçların bugüne dek benzer onlarca olaya karıştığını vurgulayan Nas, Silopi’de uykuda bulundukları sırada evlerine giren panzerin altında kalarak yaşamlarını yitiren Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşleri hatırlattı.

O polisin de serbest bırakıldığının altını çizen Nas, şunları söyledi: “Bu çocukların ölümüne neden olanlar görev yerlerini değiştirerek daha güzel kentlerde görevlendiriyorlar. Yüreğimizi yaktılar. Bizler bu kararı kabul etmiyoruz.”

HEM DEVLET HEM YARGI KORUYOR

HDP İdil İlçe Eşbaşkanı Yasin Öztaş ise, bölgede zırhlı araçların neden olduğu ölüm ve yaralanmaların faillerinin Miraç’ın katil zanlısı gibi cezasız kaldığını dile getirdi. Sorumluların hem devlet hem de yargı tarafından korunduğunu söyleyen Öztaş, “Aslında bu kişiler ödüllendiriliyor. Bu çocuk çok açık bir şekilde katledildi. Günler sonra polis ifade verdi ve serbest kaldı. Acaba katledilen Kürt olduğu için mi bu karar verildi?” diyerek, parti olarak bu olayın takipçisi olacaklarını kaydetti.

‘BU BİZİM KADERİMİZ DEĞİL’

Yerine kayyum atanan İdil Belediye Eşbaşkanı Songül Erdem de, polisin serbest bırakılmasına tepki gösterdi. Sokağa çıkma yasakları sırasında İdil’in yerle bir edildiğini ve karakola dönüştürüldüğünü dile getiren Korkmaz, ilçedeki sağlık merkezinin bile karakola dönüştürüldüğünü belirtti. 

Erdem, ilçe halkının bu karakollardan şikayetçi olduğunu ve karakolların mahallelerden çıkartılmasını istediğini söyledi.

Erdem, “Bu katilin yargılanması gerekir. Biz Kürt olduğumuz için bunu reva görüyorlar. Neden hep Kürt çocukları katlediliyor? Bu bizim kaderimiz değil. İlk gün olduğu gibi ailemizin yanında yer alacağız. Bu çocuğun ölümüne neden olan polisin vicdanı gerçekten rahat mı?” diye sordu.