Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının işyeri ve hastane saldırılarında yaşamını yitiren Hacı Esvet Şenyaşar ve oğulları Celal ve Adil ile Yıldız’ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız’a ilişkin açılan davanın 2'nci duruşması Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. 

Gecikmeli başlayan duruşmaya, Emine Şenyaşar ile ailesi, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ümit Dede, Van, Antep, Diyarbakır ve Urfa Barosuna bağlı avukatlar ile ÖHD Diyarbakır Şubesine bağlı avukatlar katıldı.

Duruşmaya takip etmek için Ankara'dan gelen HDP Milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Faruk Gergeroğlu ile HDP Urfa İl Eşbaşkanı Mikail Gözek adliyeye alınmadı.

Yürüyerek hastaneye giden ve kafası ezilerek katledilen baba Hacı Esvet Şenyaşar ölümüne ilişkin bilginin yer almadığı ve soruşturmasının sürdüğü belirtilen olaya dair başlayan duruşmaya tutuklu sanıklar Fadıl Şenyaşar ile Enver Yıldız Ses Bilişim Görütü Sistem (SEGBIS) üzerinden duruşmaya katılacak. Diğer 11 sanık ise duruşma salonundaki yerlerini aldı.

YARGILANANLAR

Elazığ Kapalı Cezaevi'de 2 yıldır tutuklu ve saldırıda yaralı kurtulan Fadıl Şenyaşar ile tutuksuz yargılanan Ferit Şenyaşar'ında bulunduğu 2'si tutuklu 13 kişi, “öldürme”, “öldürmeye teşebbüs”, “yaralama”, “mala zarar verme” ve “ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalardan yargılanıyor. AKP’li Yıldız’ın akrabaları Kenan, Abdurrahman, Mustafa, Nihat ve Süleyman Yıldız “müşteki şüpheli” olarak iddianamede yer alıyor. İddianamede, AKP’li Yıldız'ın akrabaları Ali, İbrahim ve Mehmet Yıldız ile İbrahim Halil ve Mehmet Şimşek de “şüpheli” olarak yer alıyor.  

Duruşmanın görüldüğü Malatya Adliyesi ve duruşma salonunun önünde polis bekletiliyor.

MAHKEME BAŞKANI ŞİKAYET EDİLDİ

Duruşmaya alınmayan milletvekili Gergerlioğlu, twitter adresi üzerinden açıklama yaparak, "Malatya adliyesinde Şenyaşar ailesinin duruşmasına katılmamızı engelleyen mahkeme başkanının kararını Adliye adalet komisyonu başkanına şikayet ettik" dedi.