İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 22 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan, 11 aydır ailesi ve avukatları ile görüştürülmüyor. Bazı sosyal medya hesapları üzerinden Öcalan’ın sağlık ve güvenlik koşullarıyla ilgili yayılan iddialar üzerine, ailesi ve avukatlarının Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na “acil görüşme”  başvurular da yanıtsız bırakılıyor. Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, 25 Mart’ta ağabey Öcalan ile 4,5 dakika süren kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Abdullah Öcalan, görüşmenin hukuksuz olduğunu, bir görüşme olacaksa, İmralı’da olması gerektiğini ve avukatlarıyla görüşmek istediğini belirterek, uygulamaya tepki gösterdi.

Yapılan görüşmeyi değerlendiren Öcalan’ın yeğeni ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, gerçekleştirilen görüşmenin "korsanvari" olduğunu söyledi. 

‘CİDDİYETSİZLİK’

24 Mart’ta telefon görüşmesi için babası Mehmet Öcalan’ın aranarak, 25 Mart’ta görüşme yapılacağı bilgisi verildiğini aktaran Öcalan, bunun üzerine PKK Lideri Öcalan'ın vasisi avukat Mazlum Dinç ve babası Mehmet Öcalan ile birlikte Urfa Adliyesi’ne gittiklerini söyledi. HDP’li Öcalan, "Görüşme başladıktan kısa bir süre sonra kesildi. Orada bulunan yetkililere sorduk. Başsavcı ile görüşülmesini istedik. Başsavcı görüşmenin son bulduğunu iletti. 27 Nisan 2020’de son telefon görüşmesi yapılmıştı Sayın Öcalan’la. Bu görüşme yaklaşık 25 dakika sürmüştü. Ama 25 Mart’ta yapılan bu görüşme ise 4,5 dakika sürdü. Sayın Öcalan görüşmede hak, hukuk, kanundan bahsederek, bu görüşmenin bu şekilde gerçekleşmesinin doğru olmadığını söylüyor. Yine avukat ve ailenin cezaevine gelerek yüz yüze görüşmenin sağlanması gerektiğini söylüyor. Bu görüşmenin kabul edilemeyeceğini ifade ediyor. Görüşmenin tamamı bu cümlelerden oluşuyor. Yani Sayın Öcalan kardeşi ile selamlaşmadan ve veda etmeden telefon kesiliyor. Bu görüşmeye bir isim koyacak olursak, korsanvari bir görüşme diyebiliriz. Neden böyle yaklaşılıyor. Ciddiyet, ağırlık olması gerekiyor. Bizim devletten gördüğümüz, ciddiyetsizlik, boşluk ve ucuz yaklaşımdır. Artık kanunda orda kalmadı. Onu da ayaklar altına aldılar” ifadelerini kullandı.  

‘KAYGILARIMIZ ARTTI’

Devleti ciddiyete davet eden Öcalan, “Devlet bu duruma ciddi yaklaşmalıdır. Kendi ağırlığına göre hareket etmelidir. Şayet farklı bir durum varsa, Adalet Bakanı çıkıp açıklama yapsın. Bu ciddiyetsizlik kabul edilemez. Bakın aile aranıp görüşme yapacakları söyleniyor. Telefon üzerinden 4,5 dakika görüşme yaptırılıyor. Bununda adına görüşme diyorlar. Bu ne kanuni ne de hukukidir. Yasaların devreye girmesi gerekiyor. Görüşme sırasında telefon kesiliyor. Bu şekilde kaygılarımız daha da arttı. Sayın Öcalan’ın yaşamı ve sağlığı hakkında hiçbir bilgi alamıyoruz” dedi.

‘KABUL ETMİYORUZ’

Gerçekleştirilen görüşmeyi “provokasyon” olarak değerlendiren Öcalan, “Sorumlular tarih önünde hesap verecekler. Kanunları yerine getirin. Görüşmeler korsanvari olmamalıdır. Sayın Öcalan, bunu görüşmesinde açık bir şekilde dile getiriyor. Yüz yüze görüşmeyi talep ediyor. Yüz yüze görüşme olmadığı için biz bunu görüşme olarak kabul etmiyoruz. Sayın Öcalan’ın yanındaki arkadaşları da görüşmeyi kabul etmiyor” şeklinde konuştu.

‘KİRLİ PLAN’

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın işkence altında olduğunu ifade eden Öcalan, “CPT sözde işkenceye karşı mücadele ettiğini ifade ediyor. Bakın şimdi adada büyük bir işkence var. Bu kabul edilemez. Sayın Öcalan için kanunların uygulanması gerekiyor. Yılda bir kez, işte telefon ile 4 dakika, 5 dakika görüşme olmaz. Hani nerde uluslararası hukuk ve kurumlar. Bunu görmüyorlar mı? 'Demokratız, işkenceye karşıyız' diyenler ne oldu? Sayın Öcalan ve yanındakiler üzerinde psikolojik bir işkence yürütülüyor. Orada neler yaşanıyor bilemiyoruz. Devletin açık ve şeffaf olması gerekiyor. Devlet bir şeyler saklıyor. Bir plan yapmış. Bu plan kirli bir plandır” diye konuştu. 

'PROVAKASYONDUR'

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sağlığı ve yaşamı üzerinden siyaset yapıldığını dile getiren HDP’li vekil, yetkililerin bir an önce açıklama yapması gerektiğini vurguladı. Mehmet Öcalan’ın ağabeyi Abdullah Öcalan ile vedalaşamadan görüşmenin yarıda kesildiğini söyleyen Öcalan, şunları söyledi: “Konuşması devam ederken, bu zulüm yapılıyor. Bu zulüm sadece Sayın Öcalan’a değil, Kürt halkına ve Ortadoğu halklarına karşı yapılmıştır. Bu bir plansa, çok kirli bir plandır. Devletin bu kirli plandan geri adım atması gerekiyor. Tekrarlıyorum, bu bir görüşme değil, provokasyondur.”