Siyasi partilerin sahaya inerek, bir seçim sürecine girilmişçesine aktif çalışma yürüttüğü ve ittifak tartışmalarının gündemde yer aldığı bugünlerde Millet İttifakı’nın olası erken seçimler ya da 2023 seçimlerine dönük bir seçim mutabakatı üzerinde çalıştığı ve çalışmalarda sona gelindiği öğrenildi.

Artı Gerçek'ten Hayri Demir'in haberine göre, Söz konusu mutabakat çalışmaları ise daha önce Millet İttifakı’nda yer alan İYİ Parti, CHP ve Saadet Partisi’nin yanı sıra Deva Partisi ve Gelecek Partisi temsilcileri tarafından yürütülüyor. Millet İttifakı’nda yer almayan ancak henüz herhangi bir ittifak açıklaması yapmayan AKP’den ayrılarak kurulan Deva Partisi ve Gelecek Partisi’nin de bu mutabakatla birlikte resmen Millet İttifakı bileşeni olacağı öğrenildi.

‘SEÇİMLERDEN HEMEN ÖNCE DUYURULACAK’

CHP’li kaynaklardan edinilen ve ittifak bileşeni partilerin temsilcilerine de doğrulatılan bilgilere göre; üzerinde çalışılan mutabakat metni olası bir erken seçim kararının alınması ya da seçimlerin normal takviminde yapılması durumunda seçim kampanyasına başlamadan hemen önce kamuoyu ile paylaşılacak.

Mutabakat metninin en önemli maddesi de seçimlerle birlikte güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş olacak. Partilerin bu konuda ayrı ayrı çalıştıkları biliniyor. Hatta İYİ Parti, geçtiğimiz aylarda bu çalışmasını “İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” önerisi olarak açıkladı. Diğer partilerin de bu konuda çalışmalar yürüttüğü biliniyor. Beş partiden dar bir ekibin yürüttüğü çalışmaların temel odağının ise “güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş” olduğu öğrenildi.

‘CUMHURBAŞKANI KILIÇDAROĞLU, BAŞBAKAN AKŞENER OLACAK’

Edinilen bilgilere göre; mutabakatın en önemli başlıklarından birisi de adaylar konusu olacak. Aynı kaynaklardan edinilen bilgilere göre; bir süredir adaylığı kamuoyunun gündemine getirilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına mutabakatta uzlaşan diğer partiler de sıcak bakıyor. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla birlikte mutabakatın açıklanacağı ve mutabakatta bir de Başbakan adayı olarak bir isim açıklanacak. Metnin duyurusuyla birlikte Başbakan adayı olarak açıklanacak ismin ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in olacağı öğrenildi. Seçimlerde Millet İttifakı’nın kazanması durumunda geçiş süreciyle birlikte parlamenter sisteme dönüş yapılacak ve Başbakanlık koltuğuna da Meral Akşener oturacak.

‘BEŞ LİDER TARAFINDAN DUYURULACAK’

Partiler bünyesindeki dar ekibin yürüttüğü çalışmaların yakın zamanda tamamlanması bekleniyor. Bu kapsamda partilerin üzerinde mutabık olacağı metin daha sonra Millet İttifakı’nda yer alacak olan beş partinin liderlerinin katılacağı ortak bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak.

Öte yandan söz konusu mutabakatın kurulduğu ittifakın Türkiye’nin üçüncü büyük partisi olan HDP’siz olarak hayata geçirilmesi de dikkat çekiyor. Millet İttifakı, önceki seçimlerde de HDP ile yan yana görülmemek için büyük çaba sarf etmişti. Kamuoyunda HDP’siz bir ittifakın kazanma ihtimalinin zayıf olarak görülmesine rağmen mutabakat çalışmasında HDP’nin olmaması dikkat çeken bir ayrıntı. HDP’nin son dönemde CHP’yi de eleştiren kimi açıklamaları olduğu biliniyor. Bu tutumda HDP’nin ittifak dışında bırakılmış olmasının etkisi olduğu belirtiliyor.