Ankara’da bulunan sosyalist gençlik örgütleri, Türkiye devrim hareketi öncülerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin 48’inci yılında, Yenişehir Karşıyaka Mezarlığı’nda anma düzenledi. Anmaya Deniz Gezmiş'in kuzeni Mustafa Gezmiş ile Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Kemal Bülbül, EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve siyasi parti temsilcileri katıldı.  

FOTOĞRAFLARA ENGELLEME

Polis, Karşıyaka Mezarlığı 2 Nolu kapı önünde bir araya gelen gençlerin toplu şekilde, pankart, flama ve Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan'ın fotoğraflarını mezarlığa girmesine izin vermedi. Sosyal mesafe gerekçesiyle gelen kişileri gruplar halinde içeriye alan polis, mezarlığa sadece çiçek alınmasına izin verdi.

İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Polis, mezarlığa flama soktukları gerekçesiyle Devrimci Gençlik Birliği, Devrimci Gençlik Derneği, Dev-Güç Gençlik Komiteleri, HDK Gençlik Meclisleri, Kaldıraç Üniversite, SGDF Öğrenci İnisiyatifi, Yeni Demokrat Gençlik ve Devrimci Lise Birliği üyesi gençlere müdahale ettti. Kısa süreli yaşanan müdahalede gazetecilerin çekim yapması engellenirken, Sait Boztaş ve Yücel Yavuz isimli gençler gözaltına alındı. 

Polisin müdahalesini protesto eden gençler, "Denizlere sözümüz devrim olacak" sloganı atarak, mezarlara karanfil bıraktı. Polis, gençlerin mezar başında açıklama yapmasına da izin vermedi. 

‘TEREDDÜT ETMEYECEĞİZ’

Gençler, “Saldırılara rağmen bugün Denizleri anmak için buradayız. Bundan sonra her sene anmaya geleceğiz. Onlar ölürken tereddüt etmediler, bizde onları anmak için tereddüt etmeyeceğiz. Gözaltına alınan arkadaşlarımızı almaya gidiyoruz” diyerek polise tepki gösterdi. Gençler, “Gündoğdu Marşı” eşliğinde mezarlıktan ayrıldı.(Ankara/MA)