MetroPoll araştırma şirketi, Türkiye’nin Nabzı Mayıs ayı araştırması sonuçlarını açıkladı. 13-20 Mayıs tarihleri arasında 28 ilde 2 bin 45 kişi ile yapılan anket sonuçlarına göre Cumhur İttifakı, Millet İttifakı’nın önünde yer alıyor. Peki, son seçim anketinde hangi parti ne kadar oy alıyor? İttifakların oy oranları kaç?

MetroPoll’ün anketine göre AKP ve MHP ortaklığındaki Cumhur İttifakı, kararsızların oyları dağıtıldığında yüzde 40,7 ile önde gözüküyor. CHP ve İYİ Parti ortaklığındaki Millet İttifakı’nın oyları ise yüzde 37,7’de kaldı. İki ittifak arasındaki oy farkı ise yüzde 3 olarak tespit edildi.

Araştırmanın sonuçlarına kararsızların oyları dağıtılmadan önce bakıldığında Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 33 olarak gerçekleşirken, Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 30,6 oldu.

AKP’NİN PSİKOLOJİK BARAJ YÜZDE 30’UN ÜSTÜNDE

MetroPoll’ün Mayıs ayı seçim anketinin sonuçlarına partiler bazında bakıldığında AKP’nin farklı üstünlüğü bulunuyor. İktidar partisi kararsızların oyları dağıtıldığında yüzde 32,7’lik oy oranına ulaştı. İkinci sırada yer alan CHP’nin oy oranı ise yüzde 22,6’da kaldı. İki parti arasındaki oy farkı ise yüzde 10’un üstünde gerçekleşti. Millet İttifakı’nın ortaklarından İYİ Parti ise yüzde 15,1’lik seçmen oranına ulaştı. Cumhur İttifakı’nda yer alan MHP, kararsızların oyları dağıtıldığında yüzde 8’e ulaştı ve baraj üstünde yer aldı.

Ankete göre 2023 yılında yapılacak olan seçimlerin kilit partisi olarak görülen HDP ise yüzde 13,8’lik oy oranına sahip. Millet İttifakı’na katılması gündemde olan Saadet Partisi yüzde 1,6, DEVA Partisi ise yüzde 1,3 oy oranına sahip.

Kararsızların oyları dağıtılmadan önce AKP’nin oyları yüzde 26,5’te kaldı. Ana muhalefet partisi CHP’nin oyları ise yüzde 18,4 olarak gerçekleşti. Millet İttifakı’ndan İYİ Parti, kararsızların oyları dağıtılmadan önce yüzde 12,2’lik oy oranına sahip gözüküyor.