Partisinin Kızılcahamam Kampı’nda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi Direnişi’ne katılan yurttaşlara yönelik ‘sürtük’ kelimesini sarf etmişti. Erdoğan’ın gezi eylemcilerine ‘sürtük’ diyerek hakaret etmesi, Metropoll Araştırma tarafından yapılan ankette soruldu.

MetroPoll’ün “Türkiye’nin Nabzı – Haziran 2022” araştırmasında katılımcılara, “Sizce birisine ‘sürtük’ demek hakaret midir?” sorusuna yüzde 83 oranında “Evet, hakarettir” yanıtını verdi. “Hayır” diyenlerin oranı ise yüzde 13,8 oldu. Ankette dikkat çeken verilerden biri de Cumhur İttifakı’nda yer alan AKP ve MHP seçmeninin de ‘sürtük’ kelimesini hakaret olarak görmesi oldu.

AKP seçmenin yüzde 70,5’i ‘sürtük’ün hakaret olduğunu söylerken yüzde 25,3’ü hakaret olmadığını savundu. MHP seçmeninin de yüzde 80,6’sı, söz konusu ifadenin hakaret olduğunu savundu. Muhalefette yer alan CHP, İYİ Parti ve HDP seçmenlerinin yüzde 90’lık kısmı hakaret olduğunu söyledi.

AKP SEÇMENİNİN YARISINDAN FAZLASI YANLIŞ BULURKEN, SAADET PARTİLİLER DİKKAT ÇEKTİ

MetroPoll’ün anketine katılanlara, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi protestolarına katılan yurttaşlara ‘sürtürk’ demesini doğru buldunuz mu?” sorusu da yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 76,8’i “Hayır, doğru bulmuyorum” yanıtını verdi. Yüzde 18,2’lik kesim ise doğru bulduğunu söyledi. AKP seçmeni de Erdoğan’ın söylediklerini doğru bulmuyor. Ankete göre AKP seçmenlerinin yüzde 51,8’i bu ifadeyi doğru bulmadığını, yüzde 39,4’ü ise doğru bulduğunu söyledi.

Erdoğan’ın söylemlerini en fazla doğru bulan seçmen ise Saadet Partililer oldu. Ankete katılan Saadet Partililerin yüzde 48,2’si ise Erdoğan’ın ifadesinin doğru olduğu yönünde görüş bildirdi. Saadet Partisi’nde ifadeyi yanlış bulanların sayısı yüzde 51,8 oldu.