Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk’ün Gürcistan’ın başşehri Batum’da kendisine ait “Metro City” isimli otelde gözaltına alındığı ve akabinde tutuklandığı bildirildi. “Adam öldürmeye azmettirmek” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan Öztürk’ün cezanın Yargıtay tarafından onandığı gün yurt dışına kaçtığı ortaya çıkmıştı.

Gürcistan’da yerel medyanın haberine göre; Gürcistan polisi, Galip Öztürk’ün “Metro City” isimli oteldeki ofisine operasyon düzenledi. Özel Kuvvetler’in düzenlediği operasyon sonrası tutuklanan Öztürk ve yöneticilerinin mal varlıklarına el konulduğu belirtiliyor.

Operasyon talimatının Türkiye’nin “kırmızı bülten” talebini değerlendiren Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (INTERPOL) tarafından verildiği belirtiliyor. Gürcistan vatandaşı da olan Öztürk’ün Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceği ise açıklığa kavuşturulmadı.

YARGITAY ONADIĞINDA GÜRCİSTAN’A KAÇMIŞTI

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 2018 yılının kasım ayında Galip Öztürk’e, “öldürmeye azmettirme” suçundan verilen müebbet hapis cezası kararının yerinde olduğuna hükmetmişti.

Kurulun bu kararı ile birlikte, Öztürk hakkında 2016’da verilen infazın durdurulması kararı da ortadan kalkmıştı. Ancak Öztürk’ün kararın verildiği gün Gürcistan’a kaçmıştı.

Firari Galip Öztürk, Gürcistan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Hidayet Türkoğlu ile görüşmüştü.

Kısa süre önce satışa çıkarılan Metro Turizm’in yönetim kurulu başkanlığı koltuğunda şirketin kurucusu Galip Öztürk’ün kızı Fatma Öztürk Gümüşsu oturuyor.

Metro Holding, ağırlıklı olarak et ürünleri, turizm ve seyahat alanlarında faaliyet gösteriyor. 1977’de “Van-Et” ismiyle kurulan şirket 2009 yılından itibaren Metro Ticari ve Mali Yatırımlar A.Ş. unvanı ile faaliyette.  2010 yılı ağustos ayından itibaren ismini “Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding Anonim Şirketi” olarak değiştirmişti.

METRO HİSSELERİ BORSA İSTANBUL’DA İŞLEM GÖRÜYOR

Metro Turizm, MEPET, Metro Elektrik, Metro Maden ve Metro Kargo’nun da aralarında bulunduğu 11 iştirakten müteşekkil holding yapısı halka açık şirketler olarak Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görüyor.

Galip Öztürk, 1995-2019 yılları arasında İstanbul Esener Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin işletmeciliğini üstlenmişti.

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Ekrem İmamoğlu’nun ilk icraatı Öztürk’ün şirketi ile imzalanmış sözleşmeyi feshetmek oldu.

TERMİNALDE ÇAYCILIK YAPIYORDU, OTOBÜS FİLOSU KURDU

19 Nisan 1965 yılında Samsun’un Ayvacık ilçesinde dünyaya gelen Galip Öztürk, 1995 yılına kadar şehirlerarası yolcu taşımacılığının kalbi olan İstanbul Topkapı Terminali’nde çaycılık yaparken ticarete atılmıştı.

İlköğrenimini Çarşamba’da tamamladıktan sonra 13 yaşındayken İstanbul’a giderek Topkapı’da bir çay ocağında çalışmaya başladı. Topkapı terminalinde çay ocağı ve tuvalet işletmeye başladı.

Öztürk, 5 Temmuz 2003 tarihinde çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak suçuyla yargılanmasına rağmen daha sonra serbest bırakıldı. 2005’te Van Et’i kendi grubuna katarken, 2009 yılının başında Metro Turizm’i halka açmak için Van Et’e sattı.

2009 yılında Borsa İstanbul’da “manipülasyon” iddiasıyla gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Ancak daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

METRO’YU ESKİ MÜSİAD BAŞKANI ALİ BAYRAMOĞLU’NA SATACAKTI

Öztürk, 29 Şubat 2012’de tehditle çek-senet tahsilatı yaptığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra, tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi.

Galip Öztürk, Kuvvet Köseoğlu cinayetini azmettirdiği iddiasıyla önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme daha sonra Galip Öztürk’ün duruşmadaki iyi halini göz önünde bulundurarak cezasını müebbet hapse çevirdi.

Öztürk, Samsun Yusuf Ziya Yılmaz Otogarı, Havza ve Yeni Çarşamba terminallerinin de sahibidir. Öztürk’e ait olan Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding’in iştiraki Metro Turizm Seyahat’in yüzde 5’inin Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) eski başkanı Ali Bayramoğlu’na satışı için görüşmelere başlanmasına karar verildi.

Galip Öztürk; 4 kız, 4 erkek çocuk babasıdır.