Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “İş ve Aş Buluşmaları” kampanyası kapsamında Mersin’de 3 gün sürecek olan etkinliklerin ilk günü sona erdi. Gün içerisinde sivil toplum örgütleri temsilcileri, tarım işçileri, esnaf, çevreci ve halklar ile bir araya gelen HDP’li heyet, kentte yaşanan sorunları dinledi. Heyet, iki grup halinde ziyaretlerini sürdürdü. İlk grubun içerisinde yer alan Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere ile HDP vekilleri Erol Katırcıoğlu ve Serpil Kemalbay ile parti yöneticileri, Akdeniz İlçesine bağlı kırsal Karaduvar Mahallesi’ndeki Balıkçılar Kooperatifi ve çarşı esnafını ziyaret etti.

BALIKÇI ESNAFI DİNLENDİ

Heyeti karşılayan Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Adnan Dengiz, balık alım tesisinin yenilenmesi ve balıkçı barınaklarının yapılmasına ihtiyaç duyduklarını söyledi. Bankaların balıkçılara kredi vermediğinden kaynaklı balıkçıların Kabzımanların (aracılar) eline düştüğünü kaydeden Dengiz, bu durumunda balıkçıların belinin bükülmesine neden olduğunu söyledi. Bundan kaynaklı borçlarını ödemek için balıkçıların aracıların belirlediği fiyat üzerinden balıklarını sattıklarına dikkat çeken Dengiz, “Biz burada 12 kilo sardalye balığını 15 TL’ye satıyoruz. Tezgâhta kilosu 25 TL. Bu nasıl bir adalet?” sorusunu sorarak, tepkisini dile getirdi.

ENSAF: KİRAMIZI ÖDEYEMİYORUZ

Balıkçıların ziyareti ardından heyet, Karaduvar Mahallesi geçerek buradaki esnafı ziyaret etti. Gelen yüksek elektrik faturasına tepki gösteren esnaflardan biri, günü hiç satış yapamadan kapattığını söyledi. Pandemi sürecine dikkat çeken bir esnaf ise “4 aydır kiramı ödeyemedim. Devlet bir kere bin TL destek verdi ama benim kiram tek 3 bin TL. İnsanlar gün içerisinde çalıştığı için ancak akşam gelebiliyor ama ona da saat kısıtlaması getirilmiş. 3 gündür sadece 4 müşteri alabildik” dedi.

‘TESİSLERE İZİN VERMEYECEĞİZ’

HDP’li heyet, daha sonra aynı mahallede yapımı planlanan Polipropilen Tesisi’ne karşı mücadele eden mahalle sakinleri ile buluştu. Yapılacak olan tesisin doğaya ve insan yaşamına vereceği zarar hakkında heyeti bilgilendiren yurttaşlar, “Bu tesislerin yapılmasını kesinlikle istemiyoruz. Bu tesis topraklarımızı, doğamızı, denizimizi, balıklarımızı öldürecek. Bizlere sorulmadan, danışılmadan yapılan bir şey. Buna izin vermeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

‘AÇLIK GREVCİLERİN SESİ OLALIM’

İkinci grubun içerisinde yer alan Partinin Ekonomi Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç, HDP vekilleri Rıdvan Turan Necdet İpekyüz ile partili yöneticiler ise Tarsus’daki hal esnafı ziyaretinin ardından partinin Tarsus ilçe binasına geçti. Partililer ile bir araya gelen heyet, halkın yaşadığı sorunları dinledi. Son dönemlerde partinin kapatılmasına dönük yapılan tartışmalara dikkat çeken yurttaşlar, birlik ve dayanışmanın önemine dikkat çekti. İlçede yaşanan madde bağımlılığına işaret yurttaşlar, madde kullanımının önüne geçmek için çalışmaların yürütülmesi gerektiğine vurgu yaptı. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için cezaevlerinde sürdürülen süresiz-dönüşümlü açlık grevine dikkat çeken yurttaşlar, eylemcilerin taleplerin karşılanması için daha fazla mücadele ederek, çığlıklarına ses olunması gerektiğini kaydetti.

‘BU KADERİ PARÇALAYACAĞIZ’

Heyet daha sonra Tarsus Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde paketleme işinde çalışan işçileri ziyaret etti. Çoğunluğu 18 yaş altı genç kadınların çalıştığı işyerine giden heyet, alkış ve sloganlar eşliğinde karşılandı. Herhangi bir sağlık güvencelerinin olmadığını, gelecek kaygısı taşıdığına vurgu yapan işçiler, “Düşük ücretlere çalışıyoruz” dedi. Yaşananların kaderlerinin olmadığını dile getiren HDP’li heyet, “Bu bizim kaderimiz değil bu kaderi parçalayacağız. Korkunç bir işsizlik ile karşı karşıyayız” dedi. Heyet, işçilerin taleplerini Meclis’e taşıyarak, taleplerinin karşılanması yönünde çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

‘NÜKLEER SANTRAL EN BÜYÜK KANAYAN YARAMIZDIR’

Buradan merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği’ni (TMMOB) ziyaret eden heyeti, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) üyeleri karşıladı. İKK üyeleri, Türkiye’de konuşturulmayan, ancak halk ile iç içe olan HDP’nin kendilerini ziyaret ettiğinden kaynaklı heyete teşekkürlerini iletti. Kentte yürütülen çalışmalar ile yaşanan ekoloji ve imar sorununa dikkat çeken İKK üyeleri, iktidarın kentti tahrip ederek talan ettiğini söyledi. Kentte inşası süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne dikkat çeken İKK üyeleri, “Nükleer santral en büyük kanayan yaramızdır. Yok yakınken bu yoldan dönülebilinir” dedi.

‘GERİLİM POLİTİKASINA PABUÇ BIRAKMAMALIYIZ’

HDP’li Rıdvan Turan ise ziyaret sırasında gündeme getirilen sorunlara ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı. Kentin bir kimliğinin olmadığını dile getiren Turan, “Mersin, kimliksizleştiriliyor” dedi. HDP’li Garo Paylan ise yapılan ziyaretler ile yerelden merkeze var olan ilişkiyi daha da güçlendirmeyi amaçladıklarını aktardı. AKP’nin yoldan çıktığını belirten Paylan, “AKP ne insanı ne ekolojiyi düşünüyorlar. HDP’ye saldırıyorlar. Mesele artık HDP meselesi değil, AKP saldırarak demokratik yapıyı parçalamak istiyor. AKP, ülkenin tüm kolonlarına dinamit koymuş ve çökertmeye çalışıyorlar. HDP’ye sahip çıkmak demokrasiye sahip çıkmaktır. Gerilim politikasına pabuç bırakmamalıyız” şeklinde konuştu.

Heyet son olarak Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) ihraç edilenleri ve KESK Mersin Şubeleri temsilcileri bir araya geldi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) Mersin Şubesi’nde emekçiler ile bir araya gelen heyet, emekçilerin yaşadığı sorunları dinledi.

Yapılan ziyaretin ardından heyetin bugünkü programı sona erdi.