Diyarbakır'da 5 yıl önce Mermer Jandarma Karakolu’na yönelik bombalı araçla düzenlenen ve Astsubay Üstçavuş Halil Türkoğlu, Astsubay Kıdemli Çavuş Mustafa Gökçeli ve Uzman Onbaşı Sabri Acem'in yaşamını yitirdiği saldırıyla ilgili iddianame hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, başka bir davadan tutuklu Vedat Ö. ile tutuksuz yargılanan Abdurrahim Y., Aydın T., Cengiz Y., Cihan G., Mahmut Y., Medeni G., Mürsel Y. ve Sıddık G. hakkında hazırlanan iddianame, 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, 24 Mart 2016'da kullanılan kamyonetin Mermer köyünden karakola doğru getirildiği ve karakol duvarının yanında infilak ettirildiğine yer verilen iddianamede, patlama noktasında 11 metre eninde, 2 metre 20 santimetre derinliğinde çukur oluştuğu kaydedildi. 

Bir kişinin Mermer Jandarma Karakolu'na gelerek kendisinde bulunan kamera kayıtlarını teslim ettiği belirtilen iddianamede, "Kamera görüntülerinde, bombalı araç saldırısından birkaç dakika önce 3 araç kamera açısından geçiyor. Öndeki aracın karakola yapılan saldırıda bomba yüklü, ikincisinin bombalı aracı kullanan kişiyi aracı bıraktıktan sonra olay yerinden kaçırmak üzere gelen araç, üçüncüsünün ise karakola saldırı sonrası propaganda amaçlı görüntü çekme hazırlığında olan grubu taşıyan araç olduğu değerlendirilmiştir" denildi.

DELİL YAZILAN BİR MEKTUP

Tutuklu sanık Vedat Ö.'nün başka bir suçtan tutuklu bulunduğu cezaevinden sanık Abdurrahim Y.'ye yazdığı mektupta, "karakola yapılan saldırıya ilişkin bildiklerini anlatmakla tehdit ettiği" ileri sürülen iddianamede, "Şüphelilerin saldırısının vahim nitelikte olduğu, gerçekleştirilen 'kasten adam öldürme' ve 'kasten adam öldürmeye teşebbüs' suçlarının araç suç olduğu, amaç suçun ise 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' olduğu anlaşılmıştır. Şüpheliler saldırıyı bilerek, isteyerek, tasarlayarak ve bomba kullanmak suretiyle kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle gerçekleştirerek, kamu malına bomba kullanarak zarar vermiştir" iddiaları yer aldı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ

İddianamede, şüpheliler hakkında "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" ile 3 askerin "nitelikli kasten öldürmek" iddialarından 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 24 askerin yaralanmasına ilişkin "nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs", "kamu malına zarar verme" ve "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi" iddialarından 322 yıldan 504 yıla kadar hapis cezası istendi.