Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevlerinde Koronavirüs (kovid-19) salgınından dolayı artan vakalara dikkat çekti. Menemen Cezaevi’nde bugün 6 kişinin hastaneye kaldırıldığı, Sincan, Elazığ ve Kastamonu gibi pek çok cezaevinde de salgının yayıldığını kaydeden Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığı'nın Haziran ayından beri veri paylaşmadığını hatırlattı. 

Bakanlıktan cezaevlerine dair vaka verilerini ve mahkumların sağlığa erişimi hakkında şeffaf bilgi aktarmasını isteyen Gergerlioğlu, Menemen Cezaevi'nde Koronavirüs salgınından dolayı vakaların arttığını ve bugün 6 kişinin hastaneye kaldırıldığını öğrendiklerini kaydetti. Gergerlioğlu, "Cezaevinde yakınları bulunan aliler bana ulaşarak kaygılarını anlatıyorlar. Yakınlarının sağlığına ilişkin cezaevi yönetimden hiçbir bilgi alamadıklarından dolayı ölüme terk edildiklerini düşünüyorlar. Yüksek ateş, öksürük ve halsizlik gibi rahatsızlıkları olmasına rağmen test yapılmayan mahkumların sayısı oldukça fazla. Cezaevlerinde kendisini hastalık karşısında kapana kısılmış hisseden yüzbinler var" dedi.

BAKANLIK VERİLERİ PAYLAŞMALI

Menemen Cezaevi’nde vakaların attığını dile getiren Gergerlioğlu, "Orada bir hastane var ama kalabalık koğuşlarda yaşıyorlar. 10 kişilik koğuşlarda yaklaşık 30 kişi kalıyor. Koğuşların çoğu hijyenik değil. Yaz mevsiminin sıcaklığı ve salgının arttığı aylarda çok sorun yaşandı. Sorunları konuşmak için Menemen Cezaevi Savcısını aradım ancak görüşmedi. Yetkililer bilgi vermekten kaçınıyorlar. Ayrıca cezaevinde çalışan memurlarda da olduğunu öğrendik. Sincan, Elazığ, Kastamonu gibi cezvelerinde de benzer durumlar söz konusu. Başta Bakanlık olmak üzere tüm yetkililer cezaevlerinde salgının boyutlarını şeffaf bir şekilde paylaşmalı" ifadelerini kullandı. (MA)