15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanarak müebbet hapis cezası verilen askeri okul öğrencilerinden Taha Furkan Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya, Akit TV'ye yaptığı açıklamalar nedeniyle tutuklandı. Çetinkaya'nın tutuklandığını duyuran Cumhuriyet Hak Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sosyal medya hesabı Twitter’den #MelekÇetinkayaMasumdur hashtagi ile şu paylaşımı yaptı: “Küçükçekmece Adliyesi'ndeyiz. Hava Harp Okulu Öğrencisi 19 yaşındaki Furkan Çetinkaya için televizyona çıkıp adalet arayan Melek Çetinkaya'yı da tutukladılar. Birazdan canlı yayında gelişmeleri aktaracağım."

KIZI DUYURMUŞTU

Çetinkaya'nın kızı Rüveyda Çetinkaya, Twitter hesabından annesinin Akit TV'de yaptığı açıklamalarda "suç ve suçu övdüğü" iddiasıyla gözaltına alındığını duyurmuştu. Polisin evde arama yaptığını da belirten Çetinkaya, daha sonra annesinin İstanbul'a götürüldüğünü ve gün içinde savcılığa çıkarılacağını belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

Melek Çetinkaya, Akit TV'de 12 Temmuz'da katıldığı programda “Hiçbir askeri öğrenci ya da er daha önce darbeden yargılanmadı. Hulusi Akar önceki darbede üsteğmendi, Binali Yıldırım asteğmendi. Hani darbeye katılan vatan haini oluyordu? Neden Hulusi Akar bakan oldu, Binali Yıldırım Başbakan oldu?” ifadelerini kullanmıştı. Çetinkaya'nın açıklamaları sonrası programın sunucusu Fatih Dağıstanlı yayını sonlandırmıştı. Melek Çetinkaya, programın kaydını Twitter hesabından da paylaşmıştı.

MELEK ÇETİNKAYA KİMDİR?

Melek Çetinkaya'nın askeri öğrenci olan oğlu Furkan Çetinkaya, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından önce tutuklanmış ardından müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Çetinkaya, oğlu için Ankara ve İstanbul’da sokağa çıkarak ‘Adalet talebinde’ bulunmuştu. Diyarbakır’da Hakların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü önünde oturma eylemi başladığı dönemde Çetinkaya, 5 gün boyunca KHK’li Cemal Yıldırım ile birlikte AKP Ankara il binasına gitmiş ama her seferinden gözaltına alınmıştı. 20 Ocak tarihinde Ankara Güvenpark’tan ‘Adalet yürüyüşü’ başlatmak isteyen Çetinkaya ve ona destek veren 20 kişi yine gözaltına alınmıştı.