Batman’da 4 Eylül 1993 tarihinde katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar'ın ölümüne dair açılan davanın duruşması sonrası Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya Sincar'ın yakınları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi üyesi avukatlar katıldı. 

TALEPLERİN REDDEDİLMESİNE TEPKİ

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, duruşmada "yıllardır süregelen cezasızlık politikasının ara kararlarını" aldıklarını belirtti. Duruşmada, söz konusu dosyada faillerin bulunması halinde diğer benzer dava dosyalarına da ışık tutacağını belirttiklerini ifade eden Eren, "Mahkeme taleplerimizi reddetti. Yine bu tür politik cinayetlere yönelik davalardaki cezasızlık zırhının bu dava dosyasında da karşımıza çıktığını gördük. Bu cinayete ilişkin geçmişte kamu görevlilerinin yaptığı açıklamaları mahkemeye tek tek izah ettik. Bu konuda Meclis’te yapılan araştırmaları, o dönemde araştırma kurulları tarafından hazırlanan raporlarda bu cinayete dair vurguların olduğunu, birçok dava dosyasında dinlenen kişilerin bu cinayete dair bilgileri dile getirdiğini belirttik. Söz konusu şahısların tanık olarak dinlenmesini talep ettik. Maddi gerçeğin açığa çıkması ve ileri sürülen delillerin mahkeme tarafından dikkate alınmasını istedik. Ama maalesef bu dosyada da bütün talepler reddedildi" dedi. 

Davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini söyleyen Eren, davanın 30 yıldır aydınlatılmamasının yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını sarstığını kaydetti. Eren, siyasi konjonktürün değiştiği bir gün illaki bu tür cinayet davalarında faillerin açığa çıkarılacağını vurguladı.  

'129 YIL DAHİ MÜCADELE EDERİZ'

Sincar'ın eşi Cihan Sincar ise, 29 yıldır sivil toplum örgütleriyle mücadele verdiklerini ifade etti. "129 yıl dahi mücadele ederiz" diyen Sincar, ortada büyük bir haksızlık olduğunu vurguladı. Kan dökenlerin sokaklarda rahatça gezdiğini ancak hak savunucularının katledildiğini ifade eden Sincar, "Sadece bir silahla şehit edilmedi. Sincar'ı katledenlerin arkasındaki kişiler daha mühim. Ancak üzerinden ne kadar geçerse geçsin biz Mehmet ve benzer şekilde katledilenleri unutmayacağız" dedi. Adalet taleplerinin süreceğini vurgulayan Sincar, adaleti sağlamayanların bir gün katledilenlerin yakınlarından özür dileceğini vurguladı. Sincar, duruşma salonuna alınmamalarına da tepki gösterdi. 

CEZASIZLIK POLİTİKASI

İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, mahkemenin taleplerini reddetmesine tepki gösterdi. Taleplerinin mahkemede tartışılmadığına dikkati çeken Zeytun, "3 yıla yakın bir süredir yargılama sürüyor. Yargılama, ne yazık ki bütün aşamalarda yargılama işlemlerinden uzak bir şekilde sürdürülüyor" dedi. Zeytun, mahkemenin asıl failleri açığa çıkarmaktan uzak olduğuna işaret ederek, "İki celsedir esas heyetin duruşmaya katılmadığı ve gelen geçici heyetin kısmı talepleri dahi değerlendirmeden reddettiğini görüyoruz" dedi. Bu durumu cezasızlık politikasının devamı olarak gördüklerini belirten Zeytun, aileyle birlikte mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. 

GÜNAY:  FAİLLERDEN HESAP SORACAĞIZ

Ardından konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, duruşmaya katılanların salon girişinde üstlerinin aranmasına değinerek, "Hukuk dışı, keyfi uygulamalarla karşılandık. Yetmedi, basın emekçilerinin salona girip duruşmayı takip etmesi engellenmeye çalışıldı. Amaç dosyayı karanlıkta bırakmak, amaç faillerin ortaya çıkmasını engellemek, amaç kamuoyunun bu doğru bilgilerden basın aracılığıyla haberdar olmasını  engellemekti" dedi. Böylesi durumlarla daha önce de karşılaştıklarını ifade eden Günay, "Bütün faili meçhul dosyalarda ki rutin uygulamalar. Bizi yıldırmaya yönelik uygulamalar olduğunu biliyoruz. Ama ne yaparlarsa yapsınlar bizler 29 yıl değil, artı 29 yıl daha geçse de bu adliye koridorlarında mücadele etmeye ve faillerden hesap sormaya devam edeceğiz" dedi. 

"Şunu bugün bir kere daha anladık; devletin aydınlatamadığı cinayet yoktur, devletin aydınlatmadığı cinayet vardır. Devletin karanlıkta bıraktığı cinayet vardır" diyen Günay, dünyanın hiçbir yerinde bir parlamento üyesinin dosyasının 29 yıl boyunca sürüncemede bırakılmadığına dikkati çekti. Günay, şunları söyledi: "Bu nedenle aslında faili meçhul cinayetlere yaklaşımın göstergesidir bu. Sincar, Batman'a başka bir faili meçhul cinayeti araştırmaya giderken katledildi. Aslında bu cinayetle 93'te şu cevap verildi; Biz faili meçhul cinayetlerin arkasında olmaya, onları karanlıkta bırakmaya, devlet olarak onları aydınlatmamaya devam edeceğiz. Bu mesajı 93'te Sincar katledildiğinde verdiler."

Dosyanın artık Adalet Bakanlığı'nı aştığını ve Meclis sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Günay, "Çünkü cinayeti aydınlatılmayan bir milletvekili söz konusudur. Buradan Meclis'e de seslenmek istiyoruz; Bu tarihi sorumluluğu yerine getirin ve Sincar dosyasıyla başlayarak bütün faili meçhul dosyaları aydınlatın. Bütün faili meçhul dosyaların sanıkları hesap versin" diye kaydetti.