Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Kayacık (Hêzan) Mahallesi’nde 28 Haziran 2013 tarihinde yapılan kalekol protestosunda açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 19 yaşındaki Medeni Yıldırım'ın ölümünden sorumlu tutulan er Adem Çiftçi hakkında "olası kastla öldürme" suçlamasıyla açılan davanın 12’nci duruşması görüldü. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, Yıldırım'ın annesi Fahriye Gündüz, avukatları Serdar Çelebi ve Muhlis Oğurgül hazır bulunurken, sanık avukatı Kasım Kutboğa da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katıldı.

AİLE BİREYLERİ DURUŞMAYA ALINMADI

Sadece gazetecilerin alındığı duruşmaya, ailenin katılmasına izin verilmedi. Bunun üzerine aile bireyleri, salonun bulunduğu koridorda duruşma sonucunu bekledi. 

TRT GÖRÜNTÜYÜ ÇÖZEMEMİŞ

Duruşma, heyet değişikliği nedeniyle önceki celsenin tutanakları okunarak başladı. Bu değişiklikle son bir yılda mahkeme başkanı, 4 kez değişmesi dikkati çekti. Adli Tıp Kurumu (ATK) Genel Kurulu’nun Yıldırım’ın ölümüne sebep olan mermi giriş-çıkış yerleri ve otopsi tutanağına göre vücuttaki seyri konusundaki hazırladığı rapor dosyaya eklendi. Olay yeri keşfi için hazırlanan rapor da dosyaya eklendi. Olaya ilişkin güvenlik kamera kayıtlarını içerir CD’nin ses kalitesinin ileri teknoloji ile iyileştirilmesinin sağlanması için TRT’ye müzekkere yazıldığını; ancak TRT’nin görüntüyü çözemediğini bildirildiği aktarıldı.

KEŞİF HABERSİZ YAPILDI

İddia makamı, dosyadaki eksik hususların giderilmesini talep etti. Söz verilen Yıldırım’ın annesi Fahriye Gündüz Yıldırım ise 8 yıldır süren davanın bir an önce karara bağlanarak, sanığın cezalandırılmasını istedi. Müşteki avukatı Serdar Çelebi ise dosyaya gelen belgelerin incelenmesi için süre talebinde bulundu. Yapılan olay yeri keşfinin kendilerinden habersiz yapıldığını belirten Çelebi, bu durumu kabul etmediklerini ifade etti.

İTÜ RAPOR HAZIRLAYACAK

Mahkeme heyeti, TRT tarafından çözümü yapılamayan görüntülerin, çözüm için İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) gönderilerek rapor hazırlanmasına, bir sonraki celsede sanık ve avukatının SEGBİS üzerinden duruşmada hazır edilmesine karar vererek, duruşmayı 25 Mayıs’a erteledi.