Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Diyarbakır ve İstanbul'da yapılan operasyonlarda gözaltına alınan üye ve yöneticilerine ilişkin binalarında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya MED TUHAD-FED ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER)  üye ve yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır il yöneticileri katıldı.

Toplantıda konuşan MED TUHAD FED Diyarbakır Yöneticisi Mehdin Tekin, iktidarın siyasi soykırım operasyonlarının hız kesmeden devam ettiğini, her gün siyasi parti binaları ve muhalif sivil toplum adreslerine baskınlar yapıldığını belirtti.

‘SAFSATA İDDİALAR’

Kuruluşlarından bu yana şubelerine ve üyelerine dönük baskı, gözaltı ve tutuklamaların aralıksız sürdürüldüğünü aktaran Tekin, “Dernek binalarımıza gece yarıları baskınlar yapılıp evraklara el konulmaktadır. Başvurucu dosyalarımızda kayıtlı bilgiler üzerinden tutuklu-hükümlü aileleri tehdit edilmekte, korunması gereken hak ihlali başvuru dosyalarımıza el konulmaktadır. Aynı şekilde derneklerimizin resmi evraklarına el konulmakta, fiili olarak faaliyetlerimiz engellenmektedir. En son İstanbul derneğimize gece yarısı habersiz girilip dağıtılmış, 5 arkadaşımız hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmıştır. Safsata iddialar ve akıl tutulmasına sebep olacak ithamlarla bu saldırılar sürdürülmektedir” diye belirtti.

‘TECRİTİ YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORLAR’

Tüm bu hukuksuzlukların yargı eliyle yapıldığına işaret eden Tekin, “Başvurularımız sonuçsuz bırakılmaktadır. Siyasi iktidarın özellikle son dönemlerde dillerinden düşürmedikleri reform ve insan haklarını korunmasına dönük açıklamaların manipüleden öteye gitmediği anlaşılmaktadır. Reformlardan öte, ulusal ve uluslararası sözleşmelerde Türkiye’nin de imzacı olduğu sivil toplumun korunmasına dönük sözleşmelere uygun adımlar atılması gerekmektedir. Basına ve kamuoyuna düzenli olarak sunduğumuz cezaevi hak ihlali ve hasta tutsak raporları iktidarı rahatsız etmektedir. Uygulanan Tecrit politikasının cezaevlerinden de yaygınlaşması istenilmektedir” ifadelerini kullandı.

‘ORTAK MÜCADELEYE ÇAĞRI’

Tekin, MED TUHAD-FED’e yönelik baskı, gözaltı ve fiili kapatmalara karşı, Birleşmiş Milletler ve AİHM’de taraf olunan sözleşmelere uyulması için gerekli başvuruları yapacaklarını ifade etti. Tekin, “Kürt halkı ve kurumlarına toplumsal sindirme amaçlı Susurluk artığı çete politikalarıyla sonuç alınamayacağını bir daha belirtmek istiyoruz. Tüm arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılıp, baskılara son verilmelidir. Demokratik kamuoyu ve sivil muhalefetin de hukuksuzlukta sınır tanımayan bu Susurluk iktidarına karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz” dedi.