Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Kürtçe dilinin yaygınlaşması ve dil üzerindeki baskılara dikkat çekmek amacıyla sürdürdüğü çalışmalarına devam ediyor. MED -DER üyeleri bugün Silvan ilçesinde bulunan Mir Ali (Alibey) köyündeki çocuklarla bir araya geldi. Etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Silvan ilçe yöneticileri ve kentte kültür alanında müzikal çalışmalar yapan birçok eğitmen de destek verdi.

ÇOCUKLAR ŞARKILARLA TOPLANDI

Köye giriş yapan dil eğitimcileri ve müzik eğitmenleri ellerine aldıkları darbuka ve deflerle Kürtçe şarkılar söyleyerek köyün tüm çocuklarını topladı.

KÜRTÇE ALFABEYİ TANITTILAR

Köyün tüm çocuklarının bir araya geldiği dil etkinliğinde dil eğitimcileri, çocuklara ilk olarak Kürtçe alfabeyi tanıttı. Ardından çocuklarla beraber Kürtçe şarkılar söyledi. Çocukların şarkılara olan ilgisi oldukça yoğundu.

KİTAPLAR DAĞITILDI

Dil eğitimcileri köyde çocuklara yağlı boyalarla resimler çizdirtti. Ardından çocukların yüzlerini çeşitli çizimlerle boyadı. Çocukların yüzlerini boyatmaları için sıraya girmeleri aile bireyleri tarafından gülünçle karşılandı. Yüzleri boyanan çocuklar daha sonra eğitimcilerin kendilerine verdiği kısa eğitim sonrasında enstrümanlarla Kürtçe şarkılar söyledi. Söylenen şarkıların ardından eğitimciler, çocukların ana dilleri olan Kürtçe’sini geliştirmesi için eğitici kitaplar dağıtarak etkinliklerine son verdi.

MED-DER dil çalışmalarına iki gün daha sürdürecek. Dernek üyeleri çalışmalarını yarın Eğil ilçesinde devam edecek.(Diyarbakır/MA)