Meclis Genel Kurulu’nda, “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi”nin görüşmeleri sırasında kavga çıktı. CHP’nin, “Hak ihlallerine sebep olduğu iddia edilen politika ve düzenleyici işlemlerin iyileştirilmesi” önergesinin konuşulması sırasında AKP ve CHP’li milletvekilleri birbirine girdi.

CHP adına söz alan Denizli Milletvekili Süleyman Bülbül, “Demokrasinin yaşandığı, özgürlüklerin var olduğu ve hukuk devletinin uygulamalarda da var olduğu ülkelerde hak ve hürriyetlerin kullanılmasında sınırlamalar istisnadır, kural olan hak ve özgürlüklerin kullanılmasıdır. Ancak ülkemizde ise bunun tersi olmuş, hak ve özgürlükler istisna, sınırlamalar ise kural hâline gelmiş. Dayatılan tek adam rejimiyle ülke demokrasiden çıkıyor ve otokrasi sınıfına giriyor. Bugün tüm muhalif açıklamalar ve gösteriler, iktidar tarafından polis aracılığıyla engelleniyor; bir yandan halk ile arasına kolluk kuvvetlerini sokarak kolluk kuvvetlerini günah keçisi olarak betimliyor” dedi.

‘SOYLU ÖZEL POLİS TEŞKİLATI KURMUŞ’

Bülbül, Tokat’ta trafik polislerinin şiddet uyguladığı genci hatırlattı. Bülbül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmaya değinerek, “Öyle bir noktadayız ki ‘Terörle mücadele ediyoruz’ diye ohlar çeken İçişleri Bakanının üzerine, Muş'ta polis ekipleri ele geçirdiği uyuşturucuya ‘ooh’ yazdı, Mardin İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri aynı sloganlı tişört giyip telsizden de ‘ooh’lu ‘ooh’lu anonslar çektiler. Kamu güvenliğini yerine getirmek için çalışan kolluk kuvvetlerini tenzih ederek söylüyorum ki idare hukuku ve devlet ciddiyeti bir yana, anlaşılan Süleyman Soylu kendisine özel bir polis teşkilatı kurmuş” şeklinde konuştu.

Uşak Emniyet Müdürlüğünde yaklaşık 30 üniversite öğrencisi genç kadın çıplak arandığına dikkati çeken Bülbül, şöyle devam etti: “Soma, Ermenek'ten gelen maden işçilerine yönelik birçok gözaltılar oldu. Baro başkanları hakkında gözaltılar oldu. Anayasa Mahkemesini iktidar tanımıyor olabilir ama biz tanıyoruz. Bir HDP milletvekili tekerlekli sandalyesinden yere atıldı ve yerlerde sürüklendi.”

‘ÜLKENİN VİCDANINA İŞKENCE YAPILIYOR’

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise, AKP’nin ilk geldiği dönemlerde demokratik açılımlar vaadinde bulunduğunu hatırlatarak, “Bunları gerçekten iyi niyetliymiş gibi söylediği zamanlar biz şunun gayet farkındaydık; Devletin yapısını değiştirmek için demokrasi kavramının kullanıldığı çok ayan beyandı. Neoliberal politikaların en iyi yürütücüsü olan AKP, ordu dâhil her şeye el attı. Askeri vesayet rejimi yerine tek adam rejimine bağlı olan kolluk kuvvetlerinin vesayetine bırakmış oldular yeni düzende” ifadelerini kullandı. 

Cumartesi Anneleri ile ve Barış Anneleri’nin yerlerde sürüklendiğini söyleyen Hatimoğulları, “HDP'lilere zaten her Allah'ın günü gözaltı var. Binlerce HDP'li kardeşimiz, yoldaşımız, mücadele arkadaşımız şu an cezaevinde. Musa Piroğlu vekilimiz, daha birkaç gün önce sokak ortasında yerlerde sürüklendi polis tarafından. Faşist rejim ülkenin bütün vicdanına işkence yapıyor” dedi.

MESTEN: OTORİTER İMAJI YARATILMAK İSTENİYOR

Önergeye karşı AKP adına söz alan Osman Mesten de, “CHP, her zaman olduğu gibi sureti haktan görünerek algı siyasetine malzeme temini için bir araştırma önergesi daha vermiştir. Amaç, aynı itham, iddia ve yalanları tekrar ederek, Türkiye'de hukuksuzluğun ve otoriterliğin hâkim olduğu imajının yayılmasıdır. Bugün sizin ‘otoriterlik’ dediğiniz şey bizim, uyuşturucu kaçakçısına, insan kaçakçısına, bölücüye ve teröriste karşı şahin politikamızdır. Biz, teröristin çanına ot tıkamaya devam edeceğiz; biz, teröristlerin mali kaynakları kurudukça ‘Oh, oh!’ çekmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

ÖZKOÇ: İNTİHAR EDEN İNSANLARIN HESABINI SOR

Mesten’in konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Sayın hatip, eğer Recep Tayyip Erdoğan'a bir soru sormak istiyorsan, 'Sen PKK'ya hendeklerin kazılması için neden izin verdin de askerlerimizin ölümüne sebep oldun? Habur Sınır Kapısı'ndan teröristler geçerken senin aklın neredeydi? Bizim çocuklarımız şehit düştü. Sen evlatlarını askere bile göndermedin. Ne yaptın?' diye sor. 'Millet yoksulluk içinde 'sen bir apartman dairesinden çıktın, şimdi sarayda oturuyorsun. Bu intihar eden insanların hesabını nasıl vereceksin?' diye sor" ifadelerini kullandı.

‘ASKERE ‘KELLE’ DİYEN ERDOĞAN VAR’

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Hiç endişe etmeyin; bu ülkenin başında emanetine, iradesine, milletine sahip çıkan bir Recep Tayyip Erdoğan var. Onun için, bu ülkeyi kutlu yolculuğundan kimse alıkoyamayacak, bu millete kimse diz çöktüremeyecek" dedi.

Yeniden söz alan Özkoç, "(Arap Baharı) diye başlatılan o savaşta 3 milyon 750 bin Müslümanın katledilmesinde 'Eş Başkanıyım' diyen Recep Tayyip Erdoğan var. Türk askerine 'kelle' deyip de 'Sizi oraya yatırmaya değil…' deyip de Amerikan askerine sahip çıkan Recep Tayyip Erdoğan var” ifadelerini kullandı.  

ÖZKOÇ’UN ÜZERİNE YÜRÜNDÜ

Söz konusu sözler üzerine AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan, CHP Grup Başkanvekili Özkoç'un üzerine yürüdü. Özalan, milletvekili arkadaşları tarafından engellenip salon dışına çıkarılırken, AKP ve CHP milletvekilleri arasında laf atışmaları yaşandı.

Tansiyonun düşmemesi üzerine Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç birleşime ara verdi. Verilen ara sırasında da AKP ile CHP’li vekiller arasında yumruklaşmaya varan itiş kakış devam etti. Araya giren milletvekillerinin çabasıyla tansiyon düşürülmeye çalışılırken, laf atışmaları nedeniyle HDP ile AKP milletvekilleri arasında da bir süre gerginlik yaşandı.