Halkların Demokratik Partisi (HDP), aralarında Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Genel Kurul’da görüşmeleri başlayacak infaz düzenlemesine dair Meclis’te basın açıklaması düzenledi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in de destek verdiği açıklamaya, HDP milletvekilleri katıldı. Sosyal mesafeyi koruyan ve maskeler takan milletvekilleri, ellerinde “Eşit infaz yaşatır”, “Korona mahpus ayırmıyor”, “ İnfazda eşitlik, herkes için adalet” dövizlerini taşıdı.

HDP Grubu adına açıklama yapan Saruhan Oluç, infaz düzenlemesine dair birçok partiyle görüşmeler yaptıklarını ve önerilerini ilettiklerini ifade etti. Muhalefetin hiçbir önerisinin ve sözünün ciddiye alınmadığını söyleyen Oluç, “İktidarın günü kurtarma adımları atıyor ve yandaşlarına af getiriyor” dedi. Oluç, “Normalde baktığımızda aslında bu tür eşitsizlikleri barındırmaması gereken bir yasadır. Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu’na göre (TMK) göre, ceza almış olanların, bir de infaz yasası yüzünden ceza alması hukuka aykırıdır” diye belirtti.

‘TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLER SALIVERİLMELİ’

Düzenlemenin koronavirüs salgını nedeniyle gündeme getirildiğine dikkati çeken ve cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin ciddi tehdit altında olduğunu söyleyen Oluç, salgın nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin salıverilmesi gerektiğinin altını çizdi. Oluç, “İktidar ne yaptı korona virüsünü geri plana itti. Fırsat bu fırsat, infaz yasasında öyle bir değişiklik yapayım ki ben, sanki korona virüs salgınıyla ilgili bir değişiklik yapıyormuşum havası yaratayım ama aslında infaz yasasını var olandan daha beter bir hale getireyim dedi. Çünkü bu iktidar fırsatçıdır. Attığı adımlar kesinlikle toplum sağlığı yararına değildir” diye konuştu.

‘İKTİDAR SORUMLUDUR’

Cezaevleri koşullarına değinen Oluç, “Siz bir taraftan diyeceksiniz ki evde kalın sosyal mesafe uygulayın, öte taraftan cezaevlerinde koğuşlarda 30-40 kişi kalsın. Esas itibariyle sağlık ve yaşam hakkı devletin ve iktidarın güvencesi altında olmalıdır. Devlet her tutuklu ve hükümlünün yaşam hakkından sorumludur. Cezaevlerinde herhangi bir sorun yaşanırsa bunun tek sorumlu devlet ve iktidardır. Cezaevlerinde bulunan mahpuslar bu iktidarın kölesi değildir” şeklinde konuştu.

‘MUHALİFSENİZ CEZA DEVAM EDİYOR’

Getirilen infaz yasasının Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına aykırı olduğunu belirten Oluç, şöyle konuştu: “Düşünce ve ifade özgürlüğü kullanarak iktidara muhalif iseniz, akademisyen yazar, öğrenci, siyasetçi iseniz, HDP vekili siyasetçisi, belediye başkanı, Kürt iseniz size ceza devam ediyor, ağırlaştırılarak devam ediyor. Yani iktidar muhaliflerini cezaevinde tutmaya devam edecek, yeni muhalifleri de cezaevinde tutmaya devam edecek ama yandaşlarını da çıkaracak. Anlayış budur. Dolayısıyla biz bu eşitsizliği ve adaletsizliğe karşı tutumumuzu hem Genel Kurul’daki tartışmalarda ifade edeceğiz. Bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz.”

‘KENAN EVREN ANLAYIŞI’

İktidar anlayışının Kenan Evren anlayışından farklı olmadığını söyleyen Oluç, şu çağrıda bulundu: “Kenan Evren’in 12 Eylül’de bir lafı vardı; ‘asmayalım da besleyelim mi?’ Bu iktidarda diyor ki; cezaevinde ölüme terk edeceğim. Bu şekliyle bu yasa teklifi geçecek olursa, bu düzenlemeler yasalaşacak olursa, çok açık söyleyelim, muhalif duruşları ve ifadeleri nedeniyle cezaevine olanlar ölüme terk edilecektir. Hukuk ve insan hakları örgütleri, kurumlar, muhalif partiler, sendikalar, meslek örgütleri, vicdan sahibi bütün herkese çağrı yapıyoruz: İktidarın bu infaz yasasına karşısında suskun kalmayın.”