Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hasekê kentinden 5 Ekim’de mülteci olarak Mardin’in Kızıltepe ilçesine geçmeye çalışırken, jandarma tarafından mayınlı alana “sürülen” 4 mülteci mayın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. Yaşanan patlamada yaşamını yitiren mültecilerin parçalanmış cenazeleri Kızıltepe Devlet Hastanesi morgunda tutulurken, cenazelerin parçalanmış halde olduğu öğrenildi. Otopsilerinde patlayıcı madde yaralanması sonucu hayatlarını kaybettikleri belirtilen mültecilerin kimlikleri ise tespit edilemedi. Hayatını kaybeden mültecilerin bazı yakınlarının Hasekê’de oldukları ve cenazeleri almak için İnsan Hakları Derneği (İHD) ile irtibata geçecekleri de öğrenildi.

Türkiye’nin, Kuzey ve Doğu Suriye yönetimine yaklaşımı nedeniyle uzun yıllardır bölgede yaşanan patlamalar nedeniyle yaşamını yitirenlerin cenazeleri "Kimsesizler Mezarlığı"na defnediliyor. Cenazelerin, 20 Ekim’e kadar ailelerine teslim edilmemesi durumunda Kızıltepe’de bulunan "Kimsesizler Mezarlığı"na defnedilmesi bekleniyor.

OLAYIN GEÇMİŞİ 

5 Ekim’de Hasekê’den Kızıltepe’ye geçmek isteyen 10 mülteciden 6’sı jandarmaya yakalanmış, 1’i sınırı geçerek kayıplara karışmış, 3 mülteci de sınır bölgesindeki teller ile duvar arasındaki alanda kalmıştı. Jandarmanın bir mülteciyi diğer 3 mülteciyi bulması için darp edip, ayaklarının yakınına ateş ederek mayınlı alana gönderdiği iddia edilirken, yaşananlar sırasında mayınlı alanda meydana gelen patlamada 4 mülteci hayatını kaybetmişti. Olay sağ kalan mültecilerin sınır dışı edilmek istenmesi sırasında bir mültecinin savcıya anlattıkları ile ortaya çıkmış, olay ile ilgili soruşturma başlatılmıştı.