Koronavirüs (Kovid-19) salgınının en yaygın olduğu kentlerin başında bölge kentleri gelirken, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi önceki gün yaptığı açıklamayla kentteki vaka sayısının 5 bine yaklaştığını duyurdu. Kentte 200 sağlık çalışanının salgına yakalandığı, hastane ve yurtların tamamen dolduğu, teşhis konulanların çevre illerdeki hastanelere sevk edildiği belirtilen açıklamanın ardından kentte test sayısının da günlük 140 ile sınırlandırıldığı öne sürüldü. Salgının Mardin’de kontrolden çıktığı belirtilirken, konuya dair yetkililerden ise herhangi bir açıklama gelmedi. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün yaptığı açıklamada, kentteki vaka sayısına değinmeden zatürre hastalarında en yüksek artışın yaşandığı 4 kentten birinin Mardin olduğunu kaydetti.

Her gün birden fazla ölüm olayının yaşandığı yönünde bilgilerin geldiği Mardin’de salgına dair şeffaf verilerin paylaşılmaması tedirginlik yaratırken, gelen Kurban Bayramı öncesinde vakaların daha da artmasından endişe duyuluyor. Salgına karşı tedbirlerin ortadan kaldırılmasıyla birlikte toplu taşıma araçları dahil hiçbir yerde tedbirlerin uygulanmadığı kentte, geçtiğimiz günlerde gönderilen test kitlerinin de tamamının bozuk olduğu ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan “Hayat Eve Sığar” isimli programda da kentin tamamı neredeyse “Yüksek riskli bölge” olarak görülüyor.

Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Dr. Derya Ethem ve SES Mardin Şube Eşbaşkanı Özgür Bilek, Mardin’deki son durumu Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.

VAKA SAYISI HIZLI ARTTI

Kentte bilgilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmaması nedeniyle kesin bilgilere ulaşamadıklarını belirten Dr. Derya Etem, ellerindeki verilerin hastalar ve sağlıkçılar üzerinde topladıkları verilerle sınırlı olduğunu dile getirdi. Mardin’de vaka sayısının 5 binin üzerine çıktığını ifade eden Ethem, Kızıltepe’nin ise vakaların en yoğun yaşandığı ilçe olduğunu söyledi. Özel ve devlet hastanelerinde acil olmayan ameliyatların yapılamadığını belirten Etem, kentteki devlet hastanelerinin tüm katlarının dolu olduğunu ifade etti. 1 Haziran öncesinde Mardin’in vaka sayısının az olduğunu ancak bu tarihten itibaren vaka sayısının artış gösterdiğini belirten Etem, “O günlerden bu günlere geldik. Hastanelerde yer yok. Yurtlarda yer kalmadı. Yurtlardaki Kovid-19 hastalarının takibini hekim arkadaşlarımız Kovid-19 nöbeti tutarak takip ediyorlar. Mart-Nisan-Mayıs ayları itibari ile vaka sayısı belli bir sınırın altında iken, 1 Haziran itibari ile ‘normalleşme’ kavramı kullanılır, kullanılmaz çok hızlı bir şekilde vaka sayısında artış oldu” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK ALT YAPISI YETMİYOR

Gönderilen testlerin Mardin Devlet Hastanesi’ndeki ünitenin kapasitesini aştığını belirten Etem, yerelin bir sağlık politikası geliştirme imkanı olmadığını dile getirerek, Türkiye’de bir “normalleşmeden” bahsedildiği andan itibaren kapasite aşımı nedeniyle uygulanması gereken sağlık tedbirlerinin uygulanamadığını belirtti. Hekimler ile sağlık çalışanlarının yoğun bir emek harcayarak, çalışmalarını yürüttüğünü söyleyen Etem, “Yetmiyor; şu anda Mardin’in sağlık alt yapısını aşan bir düzey de hızlı bir vaka durumu ortaya çıkıyor” dedi.

‘BAYRAMDA PATLAMA OLABİLİR’

Kovid-19’un ulaşmasının en zor olduğu kırsal mahallelerde de vaka sayısının arttığını kaydeden Dr. Derya Etem, Kurban Bayramı’nda vaka sayısında patlama olmasından endişe ettiklerini söyledi. Bayramdan bir hafta sonra sonuçları göreceklerini belirten Etem, maskenin nasıl takılacağını, ellerin dezenfekte edilmesi gerektiğini anlatarak, maskenin kişinin kendisinden çok karşısındakini korumayı amaçladığını hatırlattı. Virüsün halen çok iyi tanınmadığını dile getiren Etem, vaka sayısındaki artış hızının sağlık hizmetlerinin kapasitesinin aşması nedeniyle ölümlerin artmasına neden olacağını belirterek, bundan dolayı önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.  

İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETİ 

Mardin’de pandemi sürecinin ilk dönemlerinde halkın durumun ciddiyetinin farkında olması nedeniyle sürecin kontrollü bir şekilde yürütüldüğünü hatırlatan SES Eşbaşkanı Bilek de, “Normalleşme adı altında atılan adımlar ile birlikte salgının bittiği, kontrol altına alındığı izlenimi verildi. Doğal olarak bu da halkın önlemlere dikkat etmemesine neden oldu. Bu da virüsün yayılmasına ortam sağladı. Son günlerde neredeyse Kovid-19 hastası dışındaki hastalara hizmet verememeye başladık. Nitelikli ikinci basamak sağlık hizmeti sunamaz hale geldik. Bunu da kesinlikle şu anki politikaya bağlıyoruz. Alınan kararların sahadaki gerçeklikle uyuşmamasına bağlıyoruz. Çünkü biz ne kadar salgın az desek de hastanelerin doluluk oranlarından Mardin’in çok ciddi vaka sayısı olduğunu diyebiliyoruz. Bunlar bizim tespit edebildiklerimiz” diye konuştu.

AİLE HEKİMLERİ ZORLANIYOR

Sağlık hizmetlerinde kalitesizliğe doğru gidişat olduğunu belirten Bilek, Kovid-19 dışındaki hastaları ameliyatlarını ertelemek zorunda kaldıklarını dile getirerek, “İkinci basamakta çökmeden kasıt bir niteliksizlik olduğundan bahsedebiliriz” dedi. Bilek, aile hekimlerinin hizmet vermekte güçlük çektiklerini ve enfekte olan aile hekimleri sayısının pik seviyesinde olduğunu kaydetti. Bütün illerin vaka sayısında tek tek İstanbul haline getirildiğini belirten Bilek, sürü bağışıklığı denilen yöntem ile pik seviyesinin görüleceğini ifade etti. Ancak Mardin’de pik seviyesine ne zaman ulaşılacağı yönünde bir öngörüde bulunamadıklarını kaydeden Bilek, “Bölgenin önemsenmediği yönünde söylemler var. Mardin için günlük sadece 140 test yapılacağı fikri doğru ise, biz bunun bölgeye yönelik özel bir politika olarak değerlendiririz” ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı’nda vaka sayılarında artış olmasından endişe duyduklarını belirten Bilek, “Bayram sevinci bir taziye hüznüne dönüşmemeli” uyarısında bulundu. 

MA / Ahmet Kanbal