İçişleri Bakanlığı tarafından 16 Kasım 2016 ve 19 Ağustos 2019’da iki defa kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde, yolsuzluk soruşturmalarına yenileri eklendi. Eski kayyım Mustafa Yaman döneminde yapılan 49 ihalede usulsüzlük tespit eden mülkiye müfettişleri, belediyenin özel kalem harcamalarını da inceledi. Belediyenin kayyım yönetimine girdiği 16 Kasım 2016 ile 1 Haziran 2020 tarihleri arasındaki özel kalem hesabından “Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri” adı altında 11 milyon 481 bin 581 TL değerinde harcama tespit edildi. Harcamaları, “Yemek ve Konaklama Harcamaları” “Araç Kiralamaları” ile “Hediyelik Eşya Alımları” olarak 3 başlık altında inceleyen müfettişler dikkat çeken sonuçlara ulaştı.

Müfettişlerin özel kalem harcamalarına dair yaptığı incelemede, kayyım Mustafa Yaman, manevi kızı olarak tanınan Merve Erciyas Çatal ile eşi polis Yasin Çatal, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Füsun Karaboğa ile daha önce rüşvet belgeleri ortaya çıkan kayyımın danışmanı ve Protokol Memuru Bülent Erdolu ile birlikte 29 kişi hakkında yeni yolsuzluklara ulaştı. 

HAYALİ YEMEKLER 

Müfettiş incelemelerine göre, 1 Ocak 2017 ile 20 Haziran 2017 tarihleri arasında özel kalemden 7 milyon 575 bin 771 TL değerinde yemek harcaması yapıldı. Müfettişler, harcamaların “çok abartılı” olduğu, yemek verilen firmaların kapasitelerinin belirtilen sayıda kişi için elverişli olmadığını tespit etti. Ancak belediyenin savunmasında yemeklerin bir kısmının paket usulü ile verildiği belirtildi. Faturalarda bahsi geçen Fidan Yemekçilik isimli firmanın belirtilen adreste “hiçbir zaman faaliyette olmadığı” tespitine yer veren müfettişler, faturaların “gerçeğe aykırı düzenlendiği” sonucuna vardı.

FİRMALAR SAHTE

Konaklama harcamalarına dair de tespitlere yer veren müfettişler, Mezopotamya Otomotiv Filo Kiralama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile MBV Organizasyon Prodüksiyon San. Tic. LTD. ŞTİ.’nin sahte şirketler olduğunu tespit etti. Mezopotamya isimli şirkete 121 bin 759 TL değerinde yemek faturası kesildiğini belirten müfettişler, yapılan inceleme sonucu firmanın “Beyan ettiği Latifiye Mahallesi 1. Cadde No: 517 Artuklu/Mardin adresinin sahte olduğu ve böyle bir adresin bulunmadığına” dikkati çekti. Aynı şekilde 195 bin 954 TL değerinde yemek faturası kesilen MBV isimli şirketin de sahte olduğunu kaydeden müfettişler, Kızıltepe’de yapılan incelemede bu isimde bir firmanın olmadığı, verilen adresin de mekan olarak kullanıldığını tespit etti. Müfettişler kesilen faturaların “gerçeğe aykırı” olduğunu kaydetti.

KONAKLAMA YOK! 

10 Kasım 2016’da makamında uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk adına açılan okulun açılışı için 400 kişi kapasiteli Erdoba Elegance (Ramada) Otel’de bin 271 kişinin konaklatılmasına dair kesilen faturaları da müfettişler inceledi. Müfettişler, 11-12 Kasım 2017’de belirtilen kişilerin konakladıklarına dair bir bilginin olmadığını faturaların “gerçeğe aykırı düzenlendiği” sonucuna ulaştı. 

KİRALIK ARAÇLAR KENTE GİRMEDİ

Müfettişlerin bir diğer inceleme yaptığı konu ise, araç kiralamalarına dair olurken, daha önce araç kiralamalarına dair ortaya çıkan rüşvet belgelerine değinilmedi. Tespitlerde aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da olduğu AKP’li Bakan ve bürokratların katıldığı 64 programda belediye kasasından yaklaşık 2 milyon 500 bin TL değerinde araç kiralaması yapıldı. Araç kiralamalarına ilişkin müfettiş incelemelerinin sonucunda Turkuazlar Turizm Otomotiv isimli firmadan kiralandığı gösterilen birçok aracın Mardin il sınırlarına hiç girmediği, birçok aracın sadece plaka ve ruhsat bilgilerinin alınarak “gerçekte Mardin Büyükşehir Belediyesine kiralık olarak verilmediği” tespiti yapıldı. Kayıtlarda yer alan 132 araçtan 80’inin Mardin il sınırlarına hiç girmediği tespit edilirken, aynı araçların hem belediyeye hem de belediyeye bağlı Kent A.Ş.’ye kiralanmış gibi gösterilerek, milyonlarca lira fazla ödeme yapıldığı kaydedildi. 

Müfettişler, yapılan incelemeler sonucu İçişleri Bakanlığı’ndan aralarında Mustafa Yaman’ın da olduğu çok sayıda isim hakkında soruşturma izni verilmesini istedi. Bakanlık, söz konusu olaya dair soruşturma izni verilmesi talebini kabul etti.

HEDİYELERE YASAL KILIF 

Müfettiş incelemelerinde en dikkati çeken bölüm kayyımın hediyelik eşya alımlarıyla ilgili tespitleri oldu. Mardin Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü hesabından farklı tarihlerde Mardin’e gelen Bakanlar ile AKP’li bürokratlara alınan 583 bin 418 TL değerindeki hediye alımlarını içeren harcamalar bu bölümde yer aldı. Müfettişler yaptıkları tespitlerde hediyelerin alındığını ancak belediye kayıtlarında yer almasına rağmen alımların kimler için yapıldığına dair tutanak olmadığı iddiasında bulundu.

Belediyelerin Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin “Temsil, ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayini belediye başkanının takdirine tabidir” maddesine atıfta bulunarak, alınan hediyelik eşyalara dair gerekli tutanak, muayene ve kabul evraklarının olduğu belirtildi. 

SORUŞTURULMAYACAK

Ancak müfettişler, yasal mevzuatı gerekçe göstererek, alımı yapılan hediyeler ile ilgili soruşturma izni istenilmemesi yönünde kanaat bildirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da soruşturma izni verilmemesi yönündeki talebi onayladı.

KAYITLARDA İSİMLER MEVCUT 

Müfettişlerin hediyelerin kimlere alındığı yönünde tutanak olmadığı iddiasının aksine kurum kayıtlarında hediyelerin kimlere alındığı faturaların üzerine tek tek not edilmişti. Kayıtlara göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 136 bin 946 TL, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya 64 bin 647 TL, AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’ye 16 bin 55 TL, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na 74 bin 886 TL, Milli Eğitim eski Bakanı İsmet Yılmaz’a 23 bin 772 TL, Gençlik ve Spor eski Bakanı Osman Aşkın Bak’a 83 bin 207 TL, Gençlik ve Spor eski Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın’a 16 bin 262 TL, Milli Savunma eski Bakanı Fikri Işık’a ise 21 bin 792 TL değerinde hediyeler alınmıştı. Yine kimi bürokratlara verilmek üzere yaklaşık 140 bin TL değerinde hediyeler alınmıştı.

SOYLU VE EROĞLU ‘ALMADIK’ DEMİŞTİ

Dönemin kayyımı Mustafa Yaman, hediyeler ile ilgili “O hediyeler bakanlara kesinlikle alınmadı. O bakanların beraberinde gelen heyetlere dağıtılan hediyelerin meblağı” savunması yapmıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, “Bir bakan, bir şehre gittiğinde masraflar onun adına yazılır… Araba kiralama, konaklama türü masraflar... Biz mütevazı insanlarız” diyerek kendisini savunmuştu. Ancak müfettiş incelemeleri, masrafların bakana değil Belediye hesabına yazıldığını ortaya koydu. Hediyeler ile ilgili ise Soylu, “Benim böyle bir hediye almam asla söz konusu değil... O konunun araştırılması için denetleme talimatı verdim... Neymiş bakalım o fatura! Benim bildiğim tek bir şey var: Ben hediye falan almadım. Almam...” demişti. 

Veysel Eroğlu ise, kendisine alınan hediyeler ile ilgili “Ne ben, ne de benimle beraber çalışan arkadaşlarım kesinlikle hediye almaz. Çünkü benim Bakanlığım döneminde yasaktır” iddiasında bulunmuştu.

MA / Ahmet Kanbal