Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın 19 Ağustos 2019’da yeniden kayyım olarak atandığı Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU), şebeke suyuna yeni bir zam daha yaptı. MARSU, kentte daha önce atık su ve içme suyu tarifesi üzerinden yüzde 2 olarak hesaplanan “Bakım bedeli” tarifesini ayrı ayrı KDV hariç yüzde 4 olarak belirledi. 21 Şubat 2020 tarihli MARSU Genel Kurul Toplantısı’nda alınan zam kararında Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerinin imzası yer aldı. 

BAKIM BEDELLERİNE YÜZDE 100 ZAM

Oybirliğiyle alınan ve 1 Mart tarihi itibariyle yürürlüğe giren zam kararında, “(…) su ve atık su tesislerinin bakımları için kullanılan malzemeler ve girdi kalemlerinde gerçekleşen fiyat artışlarına rağmen 2015 yılından itibaren abonelerden alınan % 2'lik oran güncellenmemiş ve aynı oranda bakım bedeli alınmaya devam edilmektedir. Bu kapsamda, Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliğinin 40. Maddesindeki oranların, yine aynı maddede geçen ‘Belirlenen oranları eksiltmeye veya arttırmaya MARSU Yönetim Kurulu yetkilidir.’ Hükmü uyarınca; ‘Abonelerden her ay için her türlü bakım işleri mukabilinde, su faturalarının tamamından KDV Hariç  atık su için % 4, içme suyu için % 4 olmak üzere ayrı ayrı su ve atık su tesisleri bakım bedeli olarak alınır’ şeklinde belirlenmesine” ifadelerine yer verildi.  

KORONA GÜNLERİNDE ÇİFTE ZAM 

Kentte daha önce suya yapılan ancak tepkiler üzerine ertelenen ikinci zam da 31 Mart itibari geçerli hale gelecek. Böylece, Türkiye’de de şu ana kadar yüzden fazla can alan koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde kent sakinlerine çifte zamlı faturalar kesilecek. 

KAYYIMDAN SONRA FAHİŞ ZAM YAPILMIŞTI

Mardin Büyükşehir Belediyesi HDP yönetimindeyken, meclise sunulan zam teklifi HDP ve AKP'li üyelerin oybirliği ile reddedilmişti. Ancak, belediyeye kayyım atanmasının ardından MARSU 2 TL olan su tarifelerini KDV hariç önce 3.25 TL’ye, Ocak 2020 itibari ile 4.75 TL’ye ve Mayıs 2020 itibari ile de 6.25 TL olarak belirlemişti. Ocak 2020 itibariyle ilk faturalar 4.75 TL’den hesaplanarak yurttaşlara gönderilirken, tepkiler üzerine yapılan ikinci zam 31 Mart 2020’den sonra geçerli olmak üzere ertelenmişti. Gelen faturalardaki farkın da sonraki faturalardan mahsup edileceği öne sürülmüştü.