Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019’da yeniden kayyım olarak atanan Vali Mustafa Yaman, Artuklu'daki 18 taşınmazın ardından 12 belediye taşınmazını daha satışa çıkardı. Kayyımın satışa çıkardığı taşınmazların 3’ü Midyat, 9’u ise Artuklu ilçesinde bulunuyor. “Açık teklif usulü” ile satışa çıkarılan taşınmazlar için toplam 4 milyon 553 bin TL muhayyen bedel belirlendi. Taşınmazların satışına ilişkin ihaleler dün itibari ile başladı. İhalelerin bugün de devam edeceği belirtildi. Satışların yapılamaması durumunda önümüzdeki günlerde kalan taşınmazların satışı için yeniden tarih belirlenmesi bekleniyor.

18 TAŞINMAZ DA SATIŞA ÇIKARILMIŞTI

Kayyım yönetimi, geçtiğimiz günlerde de yaklaşık 20 milyon TL muhayyen bedelle belediyeye ait 18 taşınmazı satışa çıkarmıştı. Kayyım yine belediyeye ait yaklaşık bedeli 5 milyon olan İstanbul’daki bir binayı da daha önce satılığa çıkarmıştı. Belediyenin önceki kayyım döneminde yapılan borçlar nedeniyle ödeme yapamaz hale gelmesinin satışlarda etkili olduğu belirtiliyor.

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi HDP Grup Sözcüsü Mehmet Ali Amak, söz konusu duruma tepki gösterdi. Amak, “Kayyım bir yıldır bu şehre bir çivi bile çakmamış. Kendi yarattığı borç batağı nedeniyle şimdi peş peşe taşınmaz satışına gidiyor. Belediyenin kaynaklarını daha ne kadar satarak, şehri yönetmeye çalışacaklar anlamak mümkün değil” tepkisinde bulundu. 

Yaşananların tam bir kaos olduğunu belirten Amak, “Bugün halen belediyelerimize kayyım atanmaya devam ediliyor. Kayyımın ne olduğu bu satışlarla ortaya çıkıyor. Daha önce demiştim; kayyım Mardin’i satılığa çıkarmış. Parsel parsel satıyor. Gerçekten şehri satılığa çıkardılar artık. Ne bir Meclis kararı ne de kanuni bir gerekçe var. Her gün sosyal medyada 'şunu yaptık, bunu yaptık' diyerek, belediye yönetilmiyor. Yolsuzluğa, usulsüzlüğe göz yumarak, belediye yönetilmiyor. Belediyeye kaynak üretmek taşınmaz satışı ile değil, üretim ile mümkündür. Kayyım bu şehrin değerlerini satarak, daha fazla bu şehri yönetemeyecektir. Yazıktır, gerçekten bu şehrin insanlarına yazıktır. Parti olarak suç duyurusu yapacağız” diye konuştu.

'SALGINI FIRSATA ÇEVİRİYOR’

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik ise, “Sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir” dedi. Çelik, koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde kamu yararının gözetilmeden hareket edildiğe dikkati çekerek, “Kayyım tarafından parsel parsel Mardin’in satışa çıkarılıyor olmasını kabul edemeyiz. Belediye kentin kamu yararını gözetmesi gereken yerde salgını fırsata çevirmeye çalışıyor. Bu ihalenin iptalini ve Mayıs 28’de 18 taşınmaz için açılacak ihalenin durdurulmasını talep ediyoruz. İlgili sivil toplum örgütleri ve odalarla birlikte ihalelerin ve açılacak davaların takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.