Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) 2013 yılında Nusaybin'de gerçekleştirdiği bir toplantıya ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 30 Ekim'de 15 kişi gözaltına alınmıştı. Tevgera Jinên Azad (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan ile birlikte 8 isim çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılırken, Nusaybin'e bağlı Akarsu (Sitîlîle) Belde Belediye Başkanı Lokman Fındık tutuklanmıştı. 

Gözaltı işlemleri devam eden Hatice Kalkan, Hüsnü Ağırman, Mazıdağı Belediyesi eski Başkanı Hasip Aktaş ve Dargeçit'e bağlı Kılavuz (Xelila) Belde Belediyesi eski Başkanı Ahmet İnci ise emniyetteki ifade işlemlerinin tamamlanmasıyla sabah saatlerinde Mardin Adliyesine sevk edildi. 

Savcılık sorguları yapılan isimlerden Kalkan ile Ağırman ‘adli kontrol şartı’ ile serbest bırakılırken, İnci ve Aktaş "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanmaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. 

Mahkeme aynı gerekçe ile İnci ve Aktaş'ın tutuklanmasına karar verdi. Tutuklanan iki isim Mardin E Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.