Mardin merkeze bağlı Zınnar bölgesinde toplanan ince kabuklu ve şiresi bol üzümler neredeyse her evde pestil, sucuklu ceviz ve pekmez yapımı için kullanılıyor. Artuklu ilçesine bağlı Yalım Mahallesi Zınnar bölgesinde bağ bozumu başladı. 

Topladıkları üzümleri torbaya koyup suyunu çıkartan aile bireyleri daha sonra elde ettikleri şireyi kaynatarak pekmez hale getiriyor. Kazan başında şireyi kaynatan 93 yaşındaki Seyran Admış, bu geleneği yaşattıklarını belirtti. 

İplere geçirilen cevizleri kazanda kaynatılan pekmeze batıran Mülkiye Admış (42) ise sabah saat 5’te kalkarak ilkin topladıkları üzümleri torbalara katıp sıktıklarını ve şiresini süzgeçlerden geçirdiklerini söyledi. Admış, “Üzüm suyunu ateşte bir kez kaynatıp üzerinde oluşan köpüğü alıyoruz. Bir süre bekletmeye bırakıyoruz. Ardından içine bir miktar un katarak tekrar kaynatıyoruz. Bulamaç haline gelene kadar ateşte kaynatıp durmadan karıştırıyoruz. Böylelikle şire dediğimiz bulamaç hazır olmuş oluyor. Bu işlem yaklaşık olarak 4 ile 5 saat zaman alıyor” dedi. 

Ailecek görev paylaşımı yaptıklarını aktaran Pelşin Admış (25) da, sucukların kurumasının ise 3 günü bulduğunu söyledi. 

'YALNIZCA ÜZÜM MEVSİMİNDE YAPIYORLAR'

Bu mesleği dedelerinden öğrendiğini ve sürdürdüğünü kaydeden Ramazan Admış (45), yaşadıkları Zınnar bölgesinde toprağın bereketli olduğunu ve burada ceviz, fındık ve badem gibi kuruyemişlerin yetiştiğini belirtti. Zınnar bölgesinde yetişen üzümlerin ince kabuklu olduğu için pekmez, pestil  ve sucuklu ceviz için çok uygun olduğunu kaydeden Admış, fabrika üretimlerinin başlamasıyla birlikte bu meslekle uğraşanların sayısının azaldığını dile getirdi. Bölgelerinde yetişen en önemli ürünün üzüm olduğunu vurgulayan Admış, 15 Eylül'de bağ bozumu ile başladıkları işlemin Kasım ayının ortalarına kadar sürdüğünü ve günde 70 kilo cevizli sucuk ürettiklerini ifade etti. 

VİTAMİN DEPOSU

Cevizli sucuğun sağlıklı olduğuna dikkati çeken Admış, kış mevsiminde tüketilen bu cevizli sucukların vitamin deposu olduğunu dile getirdi. (MA)