Newroz Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde kitlesel kutlamalarına sahne oldu. Nusaybin’de binlerce kişi saatler öncesinde Newroz kutlamasının yapılacağı alana akın etti. Alanın çevresindeki polis yoğunluğu göze çarparken, Newrozu kutlamak için alana geşenlerin büyük bir bölümünün ulusal kıyafetlerini giydikleri görüldü. Özellikle kadınlar rengârenk kıyafetleri ile göz doldurdu. En ilgi görenler ise Barış Anneleri oldu.

Newrozu kutlamak isteyenler alana polislerce kurulan kontrol noktalarından alındı. Öncesinde Tertip Komitesi Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı kutlama için gelenlere dezenfektan ve maske dağıttı. Yurttaşlar alana zafer işaretleri yapıp, zılgıtlar çekerek giriş yaptı.

Newroz alanına kurulan platforma ise "Newroz pîroz be" ve bu yıl ki kutlamaların şiarı olan "Em bi rihê Newrozê li ber xwe bidin bi ser bikevin (Newroz ruhuyla direnelim, özgürleşelim)" pankartları asıldı. 

Alanı dolduranların sayısı geçen her dakika daha da kalabalıklaşırken, sayıları on binleri bulan kitle sık sık sloganlar atarak Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki gösterdi. Tecride karşı cezaevlerinde süren açlık grevi eylemlerine de yine atılan sloganlarla destek verildi. 

Coşkunun bir an eksilmediği alanda Tertip Komitesi ve HDP'li siyasetçiler sırayla sahneye çıkıp kitleyi selamladı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Newroz ateşi yakılıp, sahneden beyaz güvercinler uçuruldu. 

İKTİDARA ‘HODRİ MEYDAN’ DEDİ

Konuşma yapmak üzere sahneye çıkan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, partilerinin kapatılmak istenmesi üzerinde durdu. Alanı dolduranları işaret eden Dündar, iktidara "hodri meydan" dedi.  Dündar'ın bu sözü üzerine kitle hep bir ağızdan "HDP halktır halk burada" sloganı atmaya başladı. 

‘BİZ HALKIZ’

Dündar’ın HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki konuşma yaptı. Meydandaki kalabalığa işaret ederek "Biz halkız" diyen Tiryaki, partilerinin kapatılmak istenmesine dair “HDP tabela partisi değildir. HDP halktır. Biz Kürdüz, Türküz, Ermeniyiz, Arabız, Çerkesiz, Lazız. Halkız biz halk"  ifadelerini kullandı. 

Bu yıl ki Newroz kutlamalarında alanları dolduranların iktidara yanıt verdiğini söyleyen Tiryaki, AKP’nin içte ve dışta yürüttüğü savaş politikalarına karşı "Suriye'de, Libya’da savaş açanlar kaybedecek, barış isteyenler kazanacak" dedi.

Yapılan konuşmalar sonrası sahne alan sanatçıların seslendirdikleri şarkılarla halaylar çekilmeye başlandı. 

KIZILTEPE

Kızıltepe ilçesindeki Newroz kutlamasının adresi ise Otogar Meydanı oldu. Ulusal kıyafetleri Newroz alanını  dolduranların sayısı on binleri bulurken, gençlerin yoğunluğu dikkat çekti. Newroz Tertip Komitesi tarafından pandemi tedbirlerinin alındığı alana halk iki ayrı arama noktasından zafer işaretleri yapıp, "Bijî Newroz" sloganı atarak giriş yapıldı. O anlarda bir genç polislerce gözaltına alındı.

Halaylar çekerek programın başlamasını bekleyen halk, sık sık Öcalan lehine sloganlar attı. Tertip Komitesi tarafından bu yönde yapılan uyarıları dinlemeyen yurttaşlar, Öcalan ile birlikte açlık grevinde bulunan cezaevlerindeki tutukluları selamladı.

Renk cümbüşüne dönüşen Newroz alanında bir an olsun dinmeyen coşku yakılan Newroz ateşi ile doruğa ulaştı. 

Alana kadınların Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasına yönelik tepkileri de yansıdı. Kadınlar tepkilerini attıkları "Jin jiyan azadi" sloganı ile gösterdi.

BARIŞ GÜVERCİNLERİ UÇURDULAR 

Barış güvercinlerinin uçurulmasıyla başlayan Newroz programında özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından ise HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz konuşma yaptı.

‘HDP’NİN EN BÜYÜK GÜCÜ HALK’

Direnişini her geçen gün büyüten Kürt halkının iradesine her zaman sahip çıktığını söyleyen İpekyüz, mücadelenin bugün her alana yayıldığını ifade etti. Kapatılma davası açılan partilerine dönük baskılara değinen Tiryaki, HDP'nin arkasındaki en büyük gücün halk olduğunu ve halkın baskılara rağmen Newroz alanlarında kapatılma davasına cevabını verdiğini ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından kutlamalara müzik dinletisiyle devam edildi. Sahne alan Veysi Ermiş ve Koma Sor Jiyan’ın seslendirdiği Kürtçe ezgiler eşliğinde halaylar çekildi.

Sabah erken saatlerinde alana giriş yapan bir genç polislerce gözaltına alındı.